Бременна жена от Бургас е носител на вируса A(H1N1)

Бременна жена от Бургас е носител на вируса A(H1N1). Това потвърди директорът на МБАЛ- Бургас доц. Стефан Станчев. По- рано днес на пресконференция в РИОКОЗ оповестиха, че в Бургас има два случая на заболели от свински грип. Един от тях бил руски гражданин, който е на домашно лечение.
БГНЕС припомня, че през изминалата седмица са регистрирани общо 4 553 случая на остри заразни заболявания срещу 4 081 за предходната. От тях 3 668 са случаите на грип и остри респираторни заболявания срещу 3 126 за предходната, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
До вчера в страната са доказани общо 204 положителни резултати на новия грипен вирус подтип A (H1N1).
Свинският грип взе втора жертва в България. Става въпрос за 30-годишен мъж от Самоков, който е починал в болница в София. Първият покосен от новия вирус беше на същата възраст и също от Самоков, но двамата мъже нямат друга връзка помежду си.
Положението в страната е повече от тревожно, след като вече има училища в грипна ваканция заради заразени с вируса ученици. По предварителна информация става въпрос за четири учебни заведения на територията на община Трявна, затворени има и в Добрич. Неучебните дни ще бъдат до края на седмицата с готовност нежеланата ваканция да се удължи при необходимост.
По данни на Министерството на здравеопазването, до момента смъртността от вируса е под 0.5% и е по-ниска от тази при сезонния в световен мащаб.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа