Борисов и Папандреу обсъдиха възможностите за откриване на нови гранично-пропускателни пунктове

Премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Георгиос Папандреу обсъдиха възможностите за ускоряване на процеса за откриване на нови гранично-пропускателни пунктове между България и Гърция, като страни-партньорки в ЕС, съобщиха от правителствената информационна служба.
Според тях политическото и икономическото сътрудничество между двете държави е отлично, но има още възможности за разширяване на търговско-икономическите връзки.
Двамата обсъдиха и позициите на страните по проекта Бургас-Александруполис, както и въпросите, свързани с опазването на околната среда при реализацията на инфраструктурното съоръжение. Работната им среща бе преди началото на втората сесия на Европейския съвет в Брюксел. Очаква се на втората работна сесия на Европейския съвет лидерите на държавите от ЕС да обсъдят икономическото и финансовото положение и състоянието на пазара на труда след предприетите досега мерки за справяне с глобалната криза. Продължава и дискусията по темата за климатичните промени, свързана с подготовката на срещата на върха в Копенхаген в началото на декември. Те се отнасят до финансовата тежест, които съюзът трябва да поеме при разпределението на отговорностите. Европейският съвет ще разгледа и стратегията за региона на Балтийско море, нелегалната имиграция и др. Заседанията на държавните и правителствени ръководители от ЕС ще завърши с приемането на заключения. Българската позиция по темите, обсъдени на срещата, ще бъдат обобщени от премиера Бойко Борисов на пресконференция за българските журналисти, отразяващи работата на Европейския съвет.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа