От 9 ноември обявяват грипна епидемия в София

Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве съобщава, че считано от 09.11.2009г. обявява грипна епидемия в София, съобщиха за БГНЕС от инспекцията.
Ежедневният надзор над грипа и острите респираторни заболявания показва ясно изразена тенденция към нарастване на заболяемостта. През периода 26.10-01.11.2009г. в столицата е регистрирана заболяемост 132 на 10 000 души население, а от 02.11 до 06.11 ежедневно се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от ОРЗ. Броят на регистрираните случаи достигна епидемични нива на заболяемост. Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и активната трудоспособна възраст 20-60г.
Силно засегнати са учебните заведения както при малките, така и при по-големите ученици. От 05.11 са спрени учебните занятия в 48 училища с отсъстващи поради заболяване от ОРЗ и грип ученици над 30%.
С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения.
С писмо на директора на СРИОКОЗ са уведомени всички общопрактикуващи лекари и ръководителите на болничните лечебни заведения за въвеждане на ограничителните мерки, а Регионалния инспекторат по образованието София-град - за създаване на организация за преустановяване на учебните занятия. Ежегодното наблюдение над развитието на грипните епидемии показва, че грипът поразява около 30% от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки. Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа