Геогри Първанов: Не съм убеден, че двамата дипломати са виновни

Не съм убеден, че двамата дипломати са виновни, каза президентът Георги Първанов.
Държавният глава иска да му се предоставят всички доказателства и тогава ще прецени дали ще подпише указите за отзоваването на посланиците ни в САЩ и Турция. Президентът няма да подпише на този етап указите за отзоваването на българските посланици в Турция и САЩ Бранимир Младенов и Лъчезар Петков. Правителството поиска предсрочното прекратяване на мандатите им заради нарушения при изборите през юли. Държавният глава, обаче каза, че с него не е направена съгласувателната процедура, обичайна за подобни ситуации. Освен това, президентът не е видял доказателства, че посланиците имат вина за нарушенията, в които са обвинени. "Нека видя доказателствата и тогава ще преценя", каза Първанов. Президентът каза още, че ако посланиците действително имат вина, те ще бъдат отзовани и сменни. „Ако има други виновници, аз не бих искал нашите посланици да са тези, които да операт пешкира”, каза Георги Първанов.
Министърът на външните работи Румяна Желева каза по БНР, че е готова да запознае президента Георги Първанов с всички детайли по случаите с българските посланици в Турция и Съединените щати Бранимир Младенов и Лъчезар Петков, които бяха наказани заради изборни нарушения. Дипломатите бяха отзовани с решение на правителството, но остават на работа във външно министерство.
БГНЕС припомня, че министърът на външните работи Румяна Желева предложи отзоваване на двамата ни посланици в САЩ и Турция заради нарушения при провеждането на парламентарните избори. Това стана след едномесечно вътрешно разследване в МВнР по повод нарушенията и манипулациите по време на парламентарните избори тази година и след като министър Румяна Желева е изслушала двамата ни посланици в САЩ и Турция Лъчезар Петков и Бранимир Младенов. Съгласно закона за дипломатическата служба нейното решение е да им бъдат предсрочно прекратени мандатите.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа