Лекарите на национален протест заради орязани пари

Соня Стамболийска

Лекарите се събират на национален протест пред Народното събрание в деня на гласуване на бюджета за следващата година на първо четене. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Вчера синдикатите, представителите на съсловните и пациентските организации обсъдиха на кръгла маса с управляващите проблемите в здравеопазването и бюджет 2010 г. „Не ми звучи сериозно да се оцелява без пари в здравеопазването. Това трябва да бъде в много по-голяма степен протест на населението, защото то ще бъде лишено от здравни грижи“, коментира след срещата Райчинов.
Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев между 80 и 130 млн. лева ще бъде недостигът за лекарства през 2010 г.
„Голяма част от бюджета на НЗОК се източва чрез ДДС. От 320 млн. лева, определени за лекарства през 2010 г., малко над 53 млн. лева ще прибере държавата чрез ДДС“, коментира Ненчев. Той обясни, че в парите, които са определени за следващата година за лекарства, не са включени фактори като повишаване на заболеваемостта на населението, както и включване на нови лекарства по позитивния списък.
Бюджет 2010 е на оцеляване, каза здравният министър Божидар Нанев. „Не мислете, че аз харесвам този бюджет или че някой от правителството го харесва. В момента, в който има реални възможности да се увеличи, това ще се направи“, коментира още той. Според него ще има нужда от актуализация на бюджета за следващата година. По отношение на Националния рамков договор здравният министър обяви, че ако се постави в ролята на председател на лекарския съюз, не би го подписал при подобни условия. „Трябва да излезем от клопката на илюзията, че НРД решава въпроса. Трябва да има по-широко рамково договаряне“, коментира още министърът. По повод тримесечните делегирани бюджети на болниците за 2010 г. той обясни, че те са направени на база преминали болни за тази година и са обмислени така, че да оцелеят тези лечебни заведения, без които не може.
Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов обяви кои са предложенията на съсловните организации, които ще бъдат внесени като промени в Закона за здравното осигуряване между първо и второ четене. „Съобразили сме се с предложението директорът на НЗОК да няма глас при вземане на решение на Надзорния съвет“, коментира Иванов. Ще бъде възстановен и арбитражът в системата. Иванов заяви, че ще внесе промени и в частта за договарянето на цените на медицинските услуги. Освен представители на лекарския и зъболекарския съюз в него в процеса ще се включват и представители на Българския фармацевтичен съюз, пациентската организация, както и организацията за професионални и здравни грижи. Председателят на парламентарната комисия коментира още, че размерът на здравноосигурителната вноска ще бъде използван изцяло за здравноосигурителни плащания през следващата година.
„Обмисляме възможността през 2011 г. здравната вноска да се повиши на 10%“, съобщи пред „Класа“ Иванов. Той добави, че това ще стане, след като бъде приет новият закон за здравно осигуряване и се въведе моделът на допълнителното задължително здравно осигуряване.

Станете почитател на Класа