България е на път да сгреши

Намеренията на България да вдигне данъка върху хазарта предизвикват критични коментари в информационните издания на американската хазартна индустрия.
Новината за възможно вдигане на данъка върху хазарта в България беше коментирана нашироко в американските сайтове за информация, свързана с хазартните игри. „Често се казва, че вдигането на данъците не е извадило нито една държава от криза”, писа едно от изданията. „Но правителството на България е на път да подложи на проверка тази изпитана максима в сферата на данъците върху хазарта”, добавя то. Без изключение американските информации за намеренията на България са скептични. Според тях увеличаването на данъци не води до по-големи данъчни постъпления. По-високите данъци смаляват данъчната база поради провала на много бизнеси, твърдят те, а резултатът е намаляване на данъчните приходи за държавата.
Коментаторите сравняват ситуацията в България със състоянието на хазарта в САЩ, където кризата е засегнала тежко гиганти на индустрията като Лас Вегас и Атлантик сити. Техният бизнес е силно намалял, застрашавайки със загуба на работни места и съответно – данъчни загуби за хазната на САЩ. „Но в САЩ се опитват да решат проблема по друг начин”, пише едно от изданията и добавя: „Вместо да вдигат данъците, отделните щати разширяват възможностите за хазарт. Казина се строят дори в щати, които винаги досега са били против хазарта. В други щати съществуващите казина се разширяват и включват нови игри, за да оцелеят.”
Други коментари сравняват хазарта в България с бизнеса в щата Орегон. В този щат също планират увеличаване на данъците върху хазарта и печалбите от хазарт, но законодателите се сблъскват с остри протести от страна на малките казина. Техните собственици казват, че кризата е намалила печалбите им до такава степен, че всяко увеличаване на данъците би ги извадило напълно от играта. Като посочват, че кризата вече е ударила хазартната индустрия в България, американските публикации се чудят на плановете за вдигане на данъка от 10 на 12 процента, което, по цитирани от тях данни, можело да причини загуба на 40 хиляди работни места в България. „Уол стрийт джърнъл” също коментира, че под натиска на кризата правителствата в Източна Европа се опитват да напълнят хазните с постъпления от „данъци върху греха”, т.е. алкохол, тютюневи изделия, хазарт. Данъците върху алкохола и цигарите, според вестника, са изпитано средство за увеличаване на данъчните постъпления. Данъците върху хазарта и печалбите от него обаче не са надежден източник на приход. Точно обратното - тяхното вдигане може да доведе до рязко увеличаване на интернет залаганията, които често плуват в незаконни води.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа