Депутатите от ДПС със свален имунитет се разследват за документни измами и престъпления по служба

Депутатите от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков, чийто имунитети бяха поискани от главния прокурор, се разследват за документни измами и престъпление по служба. Това съобщи говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова, предаде репортер на БГНЕС.
Сефер е разследван в документна измама в особено големи размери, която представлява особено тежък случай. Табаков е разследван за две документни измами, за престъпление по служба и за подкуп, съобщи Кожухарова. По първото разследване е установено, че в съучастие между двамата депутати, докато Табаков е бил кмет на община Дулово, стартира процедура за обществена поръчка за построяване на път от с.Окорш до главния път Шумен-Силистра. Фактическият собственик на фирмата, която печели поръчката е Сефер След това обществената поръчка е прекратена и започва нова процедура, която отново печели фирма свързана със Сефер. По цялата отсечка, която трябва да бъде построена, чиято дължина е трябвало да бъде 7,3 км, след работата на двете фирми са построени едва 1,7 км. Разследванията срещу депутатите са първите резултати от работата на спецекипи ДАНС, МВР и прокуратурата, които започнаха работа през септември. Първата фирма, изпълнител на поръчката за строеж на пътя, чийто фактически собственик, е Сефер е „Булмекс”. Тя е прехвърлена на турския гражданин Захир Дюнмез, непосредствено след сключването на договора за обществената поръчка. Договорът за първата поръчка е на стойност 1млн. 223 хил.лв, като Табаков подписва за около 3 км път от общо 7 км. Подписани са три поредни протокола, с които се одобряват строителните дейности. Те са с подпис от Табаков и инженер Росица Милчева, която е външен експерт. В крайна сметка за проекта са изплатени 356 661 лв. Втората фирма, която се заема с асфалтирането на пътя, е „Герик”. Собственик отново е Сефер. Този път договорът се сключва за 395 хил.лв. като са изплатени 373 723 лв.
Стелияна Кожухарова посочи още, че в разплащателните сметки на Табаков има 1 366 663 лв. Те не са в резултат на трудови възнаграждения или отдаване под наем, уточни тя. Табаков има сметки във Великобритания и САЩ, а преводите са започнали през 2004 г. По второто разследване отново започва процедура за обществена поръчка в град Дулово за изграждане на водопровод и канализационна мрежа. Кандидатстват фирмите Обединение „Кантиери Модерни” ГБС, Консорциум ПОНС-Одесос и „Джеми” ООД, чийто управител е тъстът на брата на Табаков-Сали. Първите две фирми дават съответно 400 и 500 дни срок на изпълнение и 50 г. гаранция за канализацията. Джеми ООД- 1004 дни срок на изпълнение и 15 години гаранция.”Джемини” печели поръчката, тъй като според писмено изготвено становище от единия от членовете на комисията за одобряване на обществените поръчки- останалите две фирми са определили нереалистични срокове за изпълнение.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа