Калин Георгиев: Няма етническо напрежение в Самоков

Напрежението е туширано, от гледна точка на МВР и сигурността, която МВР е длъжна да осигури. Не виждам причини за раздухване на етническо напрежение. Това каза Калин Георгиев, генерален комисар на МВР по БНР след срещата му с ромски лидери в Самоков, във връзка с инцидента с намушканото момче в града.
При разговорите си с мен нито един от ромските лидери не си е позволи да каже, че това е „отмъщение“ или „кръв за кръв“. Това е един по-скоро хулигански конфликт между непълнолетни. С ромските лидери от града разговаряхме за етническата толерантност, за разбирането, затова, че сме членове на едно семейство и за проблемите на ромите, заяви генералният комисар на МВР.
На въпрос дали училищата в Самоков имат ресурс да се справят с охраната, Калин Георгиев каза, че това пак е свързано с преекспониране на проблема. Според него в момента в града има достатъчно полиция, патрули, включително не се налага вкарването на жандармерията. Аз мисля, че проблемът е вече е туширан и трябва да му дадем възможност да отшуми, добави още Георгиев.
За мен най-важното е недопускането на преексспоринане на конфликта, който няма етнически характер. Самоков е културен и туристически център и не бива с нашите действия да уронваме името на този курорт, категоричен е Калин Георгиев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа