От ДСБ настояват за разследване на имоти на Доган

В писмо до министър-председателя Бойко Борисов, подписано от председателя на ДСБ Иван Костов се настоява за проверка на имоти, управлявани и ползвани от ДПС и Ахмед Доган, съобщиха от пресцентъра на ДСБ.
В писмото се отбелязва, че през 2008 г. ПГ на ДСБ внесе искане в Комисията за борба с корупцията на 40-то НС (вх. № 852-00-15/ 21.05.2008 г.) да извърши парламентарно разследване по повод имоти, за които има сигнали, че се управляват и ползват от ДПС (в Бояна на ул. “Беловодски път”; в Бургас, парк “Росенец”; в Суворово, село Дръндар; в Девин спа хотел “Орфей”; в Тетевен, хотел “Каза Домини”). Разследването не завърши, макар че разкри доказателства за извършени престъпления. В тази връзка се настояваме за следното:1.МВР да проследи през Агенцията по вписвания и Търговския регистър сделките за придобиване на имотите, начина на плащането и източниците на финансиране; да разкрие финансирането на ползването, издръжката и охраната на имотите, защото те нямат собствени приходи; 2.ДАНС да осъществи проверка на данните за наличие на пране на пари от притежателите на имотите; 3.НАП да завърши ревизиите на доходите, съответно на приходите и разходите и балансите на фирмите и лицата, собственици на горе посочените имоти, за да разкрие източника на доходи за придобиване на имотите, платените данъци; 4.Общините по местоположение и ДНСК да осъществят контрол за законността на строителството и събирането на местни данъци и такси.
Освен това МВР и ДАНС трябва да разкрият източника на финансиране на имота и сградата в с. Дръндар, пише още в писмото. От събраните от Комисията материали е видно, че Доган:
1.е подписал в 2002 г. собственоръчно договор за покупко-продажба на имота в с. Дръндар за сумата от 18 360 лв., който е декларирал едва през 2008 г.; 2.на имота е построена голяма сграда, която е завършена и дарена от него през 2008 г. на фондация „Хермес”, на която самият той е управител; 3.не е подавал годишни данъчни декларации и не е посочвал такива в декларациите си по ЗПИЛЗВДД, така че няма явен източник на финансирането.
Комисията установи също, че фирмата „Акома” ЕООД дължи огромни данъци, тя е същата, която е дарила на Асоциацията на общините „Толерантност” имота на ул. „Беловодски път”. НАП трябва да събере данъците, а дарението - обявено за нищожно, се заявява в писмото подписано от Иван Костов, председател на ДСБ.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа