Следващата седмица отново ще гледат делото срещу Ковачки

Съдът отложи делото срещу Христо Ковачки, като по същество днес не даде ход на процеса, предаде репортер на БГНЕС.
Причина за отлагането е нередовните пълномощни на юрисконсулта, който представлява държавата. В началото на заседанието той предяви граждански иск за близо 17 милиона лева, но без надлежни пълномощни. Съдията определи за следващото заседание, което ще е след седмица, юристът да има конкретно пълномощно от Териториалната дирекция на НАП, с което да може да предяви граждански иск. След 30-минутна почивка той представи пълномощно от бившия и настоящия финансови министри, както и от шефа на НАП – София. Последното пълномощно е обаче да представлява данъчната служба по реда на ГПК, а не по наказателни производства и да предявява граждански искове. Един от адвокатите на подсъдимия Ковачки - Илиян Василев коментира пред журналисти, че ще поиска делото да бъде спряно и върнато на прокуратурата. По думите му през изминалите месеци на предварителното производство защитата не е знаела за фактури с невярно съдържание. Според Василев тези фактури са влезли в последния момент в обвинителния акт срещу неговия клиент. От своя страна другият защитник – адвокат Ина Лулчева заяви, че в Наказателно-процесуалния кодекс пише, че предявяването на гражданския иск никога не може да бъде причина за отлагане на наказателното производство. По думите й в такъв случай искът не се приема. Според нея въпросът е извършил ли е престъпление, а не гражданския иск. Лулчева заяви, че е за бързо приключване на делото и по тази причина ще бъде поискано съкратено съдебно следствие – изслушване на определени свидетели, а не на всички призовани по делото. Наблюдаващият прокурор по делото – Маргарита Немска заяви, че ще коментира подобно искане едва, когато то бъде направено в съдебна зала. Тя припомни, че обвинението срещу Христо Ковачки е за данъчни престъпление. Ковачки е попълни и подписал данъчна декларация с невярно съдържание.
30-минутна почивка даде съдията по делото Александра Йорданова, защото в самото начало на процеса възникна проблем с предявяването на гражданския иск срещу Ковачки. Двамата юрисконсулти представиха пълномощни от министъра на финансите и граждански иск за над 16 781 000 лева. Двамата адвокати на подсъдимия – Ина Лулчева и Илиян Василев възразиха, че те трябва да са упълномощени от Териториалната дирекция на НАП в София, защото тя е понесла щетите. 22 свидетели са призовани за съдебното заседание, като от тях се явиха 12. Христо Ковачки се появи с 20 минути закъснение. Той мина през служебния вход на Съдебната палата, за да избегне среща с чакащите го журналисти.
БГНЕС припомня, че в средата на август бизнесменът Христо Ковачки беше обвинен за данъчни задължения за близо 16 милиона лева, съобщи на 17 август заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов. Той уточни, че става дума за данъчни престъпления в особено големи размери, за което се предвижда затвор от 3 до 8 години. Престъпленията са извършвани през 4 фирми, които са еднолична собственост на Ковачки. Това са ЕТ "Щайн - Христо Атанасов", "МАХ-2003” ЕООД и "Данесто" ЕООД, които са еднолична собственост на Ковачки. Последната фирма е "Ню партнерс" ЕООД, която е с реално упражнявана дейност животновъдство - отглеждане на прасета, зайци, пилета, кокошки. Дружеството има капитал в размер на 5000 лева, чийто едноличен собственик пък е фирмата "Ел Ем Импекс" ЕООД. Тя контролира дейността на още десетина фирми на енергийния бос, където той е съдружник заедно с Никифор Вангелов. При разплитането на далаверата разследващите установяват, че фирмите са продавали помежду си, а държавата им е възстановявала ДДС, показват финансовите експертизи по делото. От прокуратурата са проверявали множество сделки на енергийния бос, свързани предимно с продажбата на машини и оборудване. Бизнесменът препродавал съоръженията на свои фирми, като след всяка сделка е теглел ДДС. Така Ковачки е ползвал данъчен кредит и се е облагодетелствал. Една от фирмите на бизнесмена е успяла да дръпне 10 млн. лв. ДДС от държавния бюджет. Това показва експертиза, която вече е приложена по делото. Престъпната схема, измислена от Ковачки, много наподобява друга, използвана от бизнесмена Марио Николов. В момента той е подсъдим по дело за присвояване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. Николов е разследван и за кражба на ДДС. Схемата му е действала чрез закупени стари машини за месопреработване, които се прехвърлят през верига от фирми, като източеният ДДС е за 40 млн. лева.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа