Междуведомствена група ще актуализира Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй”

В ГД „Гражданска защита” се проведе първата работна среща на Междуведомствената група, определена със Заповед на премиера Бойко Борисов, за актуализиране на Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй”, съобщиха за БГНЕС от дирекцията.
Промените се налагат от необходимостта в плана да бъдат отразени реалните параметри на дейностите, свързани със защитата на населението и повишаване на ефективността при предприемането на управленски решения. С актуализирането на Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй” ще бъдат регламентирани отговорностите и усъвършенствани механизмите на взаимодействие между министерствата и структурите на местната власт. В работната среща се включиха представители на министерства, държавни агенции, области, общини, неправителствени организации научни институти и АЕЦ „Козлодуй”. На основата на анализа на резултатите от проведеното през май т.г. национално учение „Защита 09”, ще бъдат преструктурирани и прецизирани основните раздели на плана. При подготовката му ще бъде използвана нова управленска технология, свързана с прилагането на модели за оценка на обстановката, за достъп и управление на ресурсите, географска информационна система и други съвременни методи. Участниците в срещата обсъдиха и приеха Програма за работата на Междуведомствената група, с която се определя състава на подгрупите за разработване на отделните раздели на плана. Определен беше и срокът, в който е необходимо промените да бъдат направени.
Междуведомствената група ще представи Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй” в Министерския съвет до средата на януари 2010 година.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа