България трябва да приеме 6000 затворници български граждани от ЕС

6000 затворници български граждани трябва да приеме България от страните на Европейския съюз научи БГНЕС от източници от българската адвокатура, които участват в Национална конференция, посветена на 5 годишнината от създаването на Съда по правата на човека в Страсбург, която се провежда в София, предаде репортер на БГНЕС.
В страните от ЕС просто ги хващат и осъждат бързо, каза още източникът и съгласно правилата на Съюза те трябва да излежават присъдите си в родните си страни. На въпрос, а къде ще отидат тези затворници, отговорът в стил черен хумор беше "може би да затворят стадион "Народна армия". За това не се говори въобще, беше допълнението. Дори по този повод сред адвокатите се разпространява следният виц: Стоят двама мъже в кафене в Казанлък и по радиото съобщават , че техен съгражданин е заловен и осъден в Испания за притежаване на незаконно оръжие. Коментарът на двамата е, "ми да си беше стоял тука, никой нямаше да хване, а по-малко да го осъди"...
Най-големият проблем е, че осъдителните присъди срещу България са за непрекъснато повтаряеми казуси и държавата плаща с охота без да променя по никакъв начин ситуацията, каза адвокат Йорданка Вандова, автор на доклада "Осъдителните решения срещу България – наказателно правни аспекти. Тя цитира конкретни случаи, за които България е осъдена, като най-много са осъдителните присъди по чл.5 за нарушаване правото свобода и сигурност, като първо е делото "Луканов". Не липсват и осъдителни присъди срещу България по чл. 2 за правото на живот. И липсата на търсене отговорност. Последният случай е делото Колеви срещу България за разстрела на прокурора Николай Колев и непотърсената отговорност от тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Решението на Европейския съд е аргументирано с убеждението, че делото не е било водено правилно заради намесата на бившия главен прокурор.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа