За първи път: По-малко от 50 хиляди са бебетата, родени за година у нас

За първи път: По-малко от 50 хиляди са бебетата, родени за година у нас
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.03.2024
  • Сподели:

Броят на новородените деца през последните десет години е спаднал с около 10 000. Това показват данните на Националния статистически институт. Според информацията през 2017 г. родените бебета в български болници са били близо 65 000. През 2020 г. те са малко под 60 000, а за миналата година са едва 49 610. На този фон, броят на абортите у нас бавно намалява - през 2019 г. те са били малко над 20 000, а през миналата под 18 000. Това показва анализът на „Индекс на болниците”.

 

 

Напук на мрачната статистика, Елена се радва на петата си рожба. Казва, че не се притеснява да бъде многодетна майка и с вълнение е очаквала най-новото попълнение в семейството си. „Четири момиченца и едно момченце. Ще бъде пълна къща с големи каки и малко бебе. Това е най-голямата радост”, споделя тя.

За Мила Белобрадова третото ѝ дете е още един подарък от живота. От опит споделя, че е нужна смелост за голямо семейство. „Имам момиченца и честно казано, те са много добрички. Предразполагат ме и за следващо дете. Много искахме да имаме и едно момченце, за цвят. Възможности винаги има, щом има любов в семейството, винаги има място и за още един член”, разказва жената.

В родилните отделения на една от най-големите АГ болници у нас  - „Майчин дом”, за едно денонощие средно проплакват около десет бебета. Но броят постоянно намалява. „За 2023 г. новородените са 3200, със 170 по-малко от по-миналата година”, съобщи специалистът акушер-гинеколог в „Майчин дом” д-р Юрий Хранов.

Броят на абортите в България в последните години остава с високи нива. „Цифрата е почти една и съща за тези, които се отчитат в медицинските заведения. Има обаче много, които не се регистрират - тези, които се правят вкъщи, медикаментозните аборти”, допълни д-р Хранов.

Въпреки че понижената раждаемост се наблюдава в страни от цял свят, според специалисти решението на проблема е ефективна национална политика за стимулиране на родителите и семействата.

Станете почитател на Класа