Митрополит Николай се покая и поиска прошка

Митрополит Николай се покая и поиска прошка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.03.2024
  • Сподели:

Пловдивският митрополит Николай оттегли подкрепата си за променените правила за избор на епархийски митрополит в Сливен, съобщиха от патриаршеския сайт. Той предлага на заседанието на Светия синод, насрочено за 12 март, да бъдат отменени всички решения от предходното заседание от 24 февруари 2024 г.  

 

 

"В пълно съгласие с думите на моите събратя и съслужители в Христа, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий, че „грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, честното свещенство и вярващ народ.

В това служение, в стремежа си да служим на Църквата, ние като човеци несъмнено допускаме несъвършенства, пропуски и грешки.“

Бързам да споделя, че да, истинни са техните думи и несъмнено грижата за Църквата е първостепенна задача, особено за архипастирите. Именно поради грижа за Църквата, и по-конкретно за избора на Сливенски митрополит, ние членовете на Св. Синод изслушахме и приехме доклада на управляващия овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан и касирахме епархийския избор, състоял се в гр. Сливен на 18.02.2024г., както е известно.

Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „ЗА“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка.

В свое писмо до мен Митрополит Йоан, предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявавам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в заседанието си на 12.03.2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24.02.2024 г.

С оглед на неоспоримия факт, че епархийският избор, на който са избрани двамата епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, се оказва редовно проведен, съгласно Устава на БПЦ-БП, и за да се „уталожат страстите и се въдвори мирът в родната ни Църква“, предлагам на Св. Синод да бъде утвърден и обявен за редовен Епархийския избор, състоял се на 18.02.24 г. в гр. Сливен, като на 13.03.2024 г. между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническия избор за Сливенски митрополит", се казва в позицията на дядо Николай.

С неговата позиция се изравняват гласовете “за” и „против” синодалната наредба за измененията – и от двете страни застават по шестима висши духовници. След приемането на тази наредба имаше протести и бяха сезирани институции. Свещеници от Сливенската епархия настояха и за среща с варненския митрополит, който е и временно управляващ.

Вчера Варненският митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий излязоха със съвместно обръщение, че оттеглят подкрепата си за променените правила.

Още по време на заседанието на висшия клир трима митрополити изразиха особено мнение - ловчанския Гавриил, неврокопския Серафим и видинския Даниил. Гласуването е насрочено за 12 и 13 март, а дотогава може да има още отводи. Междувременно главата на БПЦ - Патриарх Неофит остава в болница.

Предложението на митрополит Николай не може да бъде изпълнено на 13 март, а трябва да е на 17 март. Това е съгласно устава на БПЦ - чл.90, който гласи, че след одобрение на епархийския избор от Светия Синод, изборът за митрополит се провежда в първата неделя. Така изборът ще се падне в Деня на прошката за православната църква.

Станете почитател на Класа