Проф. Тодор Кантарджиев: Ковид и грипът отслабват, но атакува норовирусът

Проф. Тодор Кантарджиев: Ковид и грипът отслабват, но атакува норовирусът
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.03.2024
  • Сподели:

Болните от Covid-19 намаляват, както и случаите на грип и на други респираторни заболявания. Появяват се обаче оплаквания от норовирус. Инфекцията е характерна за късна есен и ранна пролет. Продължава 2 дни. Това обясни бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

 

 

 

Норовирусът дразни стомаха и предизвиква повръщане. Пръските от храната са заразни в рамките на седмици. "Иначе е с ниска инфектираща доза - 10 вирусни частици могат да предизвикат стомашни оплаквания и диария. Опасно е с тях да се зарази водоснабдяването - това може да стане, когато има режим на водата и недобре работеща пречиствателна станция за питейна вода. Тогава за една седмица се разболява цялото населено място. През лятото повръщането и разстройството обикновено се причиняват от бактериални инфекции", поясни микробиологът.  

Тъй като със затоплянето на времето се появяват и кърлежите, експертът препоръча сега общините да окосят зелените площи и да обработят за кърлежи. "Да го направят, докато е сухо, иначе не е ефективно. Сега е и моментът да се обработят водоемите за лаврите на комарите", призова проф. Кантарджиев. 

Станете почитател на Класа