Тошко Йорданов: Пролет Велкова от СЕМ е звъняла на БНТ защо не е стартирало предаване на "Отворено общество"

Тошко Йорданов: Пролет Велкова от СЕМ е звъняла на БНТ защо не е стартирало предаване на "Отворено общество"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.03.2024
  • Сподели:

Изказване на Тошко Йорданов от ИТН от трибуната на НС в дебат по доклада на Съвета за електронни медии: 

 

 

В СЕМ има една Пролет Велкова, която е цензор по душа. Човек, който би забранил всяко свободно мнение, ако имаше властта. За съжаление тя е член на СЕМ. Ще цитирам това, което казаха колегите от "Възраждане", когато избирахме Пролет Велкова в СЕМ. Пролет Велкова пред Дарик радио: "Педофилията е страдание за боледуващите от тази болест." Същата Пролет Велкова: "Няма работа със страдащите педофили, които прибягват до сексуално насилие."

Пролет Велкова е член на СЕМ, благодарение на гласовете на ДПС, защото НС, когато избираше новите членове на СЕМ, тя бе номиринаран от ПП или от ДБ, и тогава ДПС не гласуваха и половината излязоха от залата, за да падне кворума и да мине Пролет Велкова. Заради това тя е в СЕМ, заради това иска оставката на председателката Соня Момчилова, защото тя би забранила всеки, който мисли различно. Тя би била прекрасен министър на "министерство на истината". 

И още нещо. Пролет Велкова, член на СЕМ, който си позволява да звъни на медиите и да им търси сметка.

Знаете ли, че Пролет Велкова е звъняла на шефа на БНТ да вдига гири, защо не е стартирало някакво предаване на "Отворено общество". 

Кой друг член на СЕМ си е позволявал да натиска по този начин медиите?

Ние трябва да променим СЕМ и да изхвърлим от там хора като Пролет Велкова, защото това са цензори. Не може да се забранява на един журналист да мисли и да казва това, което мисли. Колко пъти му скачаха на Петър Волгин същите тия. Защо? Защото казва, каквото мисил. Оборете го, бе! Смачкайте го с доказателства, докажете, че не е прав. 

 

 

 

 

 

Вие искате да му затворите устата, и съответно на Соня Момчилова, защото имала доблестта да каже, че свободата на словото е по-важна от всичко останало. 

Лъжата се оборва с факти и престанете да се обаждате от долу, госпожице. Ако искате да ми кажете нещо, елате тук (обръща се към депутат, който го репликира от място).

Свободата на словото е да кажеш какво мислиш, а не да забраниш. 

Тези които искат оставката на Соня Момчилова, виже кои са: БХК, финансиран от "Отворено общество" на Сорос, АЕЖ, финансирани от "Америка за България", "Репортери без граници", финансирани от "Отворено общество" на Сорос. Всичките са НПО-та, в които няма и журналисти. В АЕЖ има няколоко, които са писали три писма на майка си и две статии в "Дневник". И тези имат наглостта да говорят за журналистика. 

Да доноси са писали, те това работят.

Скъпи колеги от ПП и ДБ, които с помощта на ДПС, пратихте в СЕМ нещо като еманацията на цензурата в лицето на Пролет Велкова в СЕМ. 

Затова ще подкрепим доклада на СЕМ, защото има председател, който го сържи в нормални рамки. Да, направиха много глупости СЕМ, но Слава Богу, че там няма еднолични решения. 

Да променим СЕМ и да не допускаме същества като Пролет Велкова да бъдат овластявани, защото веднага стават цензори.

Тошко Йорданов даде за пример и участията на политици в национални медии: 

От 6 юни миналата година до 6 март тази година: Асен Василев участия в бТВ 21, участия в Нова 18, общо 39. Корнелия Нинова за същия период - участия в бТВ 8, в Нова - 3, общо 11. Костадин Костадинов - бТВ - 9, Нова - 3, общо 12, аз - бТВ - 8, Нова - 5, общо 13.

Асен Василев - 39, останалите по 11, 12 или 13 участия...

В крайна сметка Народното събрание не прие годишния отчет за дейността на Съвета за електронни медии за 2022 г. "За" гласуваха 15 народни представители, "против" бяха 128 и 56 гласуваха с "въздържал се".

В залата бе и председателят на СЕМ Соня Момчилова. Разискванията по точката започнаха вчера и продължиха целия предиобед днес.

В доклада на комисията по културата и медиите се посочва, че фокусирани наблюдения за периода са върху войната в Украйна; деца и медийно съдържание, включително инциденти; темата за ваксините и зеления сертификат; достъпност на аудио-визуално съдържание за хора с увреден слух; риалити и забавни предавания, търговски съобщения; медийни услуги с промени в съдържанието; специализирано наблюдение на парламентарните изборите 2022 г.

Във връзка с развитието на медийната грамотност през ноември 2022 г. СЕМ организирана мащабна среща с представители на Българската коалиция за медийна грамотност, Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, доставчици на медийни услуги, както и организации, които работят в полето на медийната грамотност, за информиране и обмяна на добри практики. В областта на международната дейност Съветът за електронни медии за първи път от повече от 10 години е домакин на международен форум. В София през ноември 2022 г., по инициатива на СЕМ, е проведена първата международна конференция на медийните регулатори на страните от балканския регион, се посочва в доклада на комисията. В него се отчита, че по отношение на лицензионната и регистрационна дейност на СЕМ няма особена динамика. Няма вписани нови доставчици на платформи за споделяне на видеоклипове.

През 2022 г. в дирекция "Мониторинг и анализи" на СЕМ са реализирани 17 436 часа наблюдение на 41 телевизионни програми и 7 132 часа прослушване на 22 радиопрограми. От тях за програмите на Българската национална телевизия са отделени 3 036 часа и за програмите на Българското национално радио - 3 595 часа. През периода се обхваща и наблюдението на онлайн аудио- и аудио-визуално съдържание на доставчици на нелинейни услуги, платформата за споделяне на видеоклипове VBOX, както и в някои интернет сайтове - 607 часа. СЕМ във всички свои отчети през годините е отбелязвал, че системното недофинансиране възпрепятства обезпечаване на дейността му във всички аспекти - административен, технологичен, финансов, се казва още в доклада на комисията по културата и медиите.

След тричасови дебати по годишния отчет на СЕМ, включително и по темата за свободата на словото, документът получи само 15 гласа "за" от депутатите, което Пролет Велкова определи като "силно проблематично". 

Председателят на медийния регулатор Соня Момчилова коментира, че това е показателно, че СЕМ си върши работата, както Законът за радиото и телевизията изисква.

"Ние сме независим орган. Да, дължим отчет, дължим обяснения, дължим всеки, който ни пита и настоява за това да получава повече яснота по отношение на нашите решения, но никой не може да диктува и да назидава, да упражнява каквото и да било менторство по отношение на нашата работа", коментира тя.

"Впечатлението, с което аз останах е, че по абсолютно противоположни, взаимно изключващи се причини всъщност отчета ни не беше приет. Ако депутатите по-точно защитават своите партийни интереси, мисля, че така нашият единствен възможен за отстояване интерес е общественият интерес и той е въплътен именно в Закона за радиото и телевизията, дори и той да е вече доста остарял", каза Велкова.

По предложение на Велкова СЕМ ще извърши фокусирано наблюдение по мигрантската тема за периода 8-18 март заради инциденти с чужди граждани.

Станете почитател на Класа