Яне Мургоски от Охрид е пребит от полицаи заради българска книга?

Яне Мургоски от Охрид е пребит от полицаи заради българска книга?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.03.2024
  • Сподели:

Българинът Яне Мургоски от Охрид е бил пребит от двама полицаи заради книгата на баща му Владо Мурговски и фондация „Македония“ за сдружението „Радко“. Това предположиха  близки на пребития мъж. Те обръщат внимание, че побоят е станал 10 дни след излизането на книгата.

 

 

 „Преди 3 дни Яне Мургоски го спират двама униформени полицаи в Охрид към 14:30 на обед и го питат: "Ти ли си Яне Мургоски", той отговаря: "Аз съм", след което полицаите започват брутален побой.

В полусъзнание е замъкнат в полицейската станция в Охрид, откъдето моментално е освободен и изхвърлен на улицата. Сам и пребит отива в градска болница Охрид. След обстойни прегледи се установява: 4 счупени ребра, хематом на бъбреците, хематоми по цялото тяло от ритници, счупена лява ръка, счупен нос, комоцио на мозъка“, разказва пред Lupa.bg председателят на фондация „Македония“ Виктор Стоянов.

По негова информация двамата полицаи, потрошили Яне, са уволнени. За това обаче няма официална информация.

 

Виктор Стоянов заедно с бащата на Яне Владо Мурговски представят книгата "Радко"

 

 „Няма информация и дали са им повдигнати обвинения за нанесените средни телесни повреди в условия на превишена полицейска сила. Сякаш се опитват да потулят случая“, предположи Стоянов.

Тъй като Яне се лекува в домашни условия, фондация „Македония“ събира пари, за да подпомогне възстановяването му. Засега е събрала 250 евро, които вече са предоставени на измъчвания българин.  

Станете почитател на Класа