Честваме 132 години от освобождението на София

С тържествен молебен в памет на загиналите войни по време на Руско-турската война и литийно шествие от храм „Света Неделя” до Паметника на Цар Освободител беше отбелязана 132-годишнина от освобождeнието на столицата, предаде репортер на БГНЕС.
Зам. кметът на София Минко Герджиков, заедно с представители на общината и на Фондация „Героите на България” поднeсоха венци и цветя пред паметниците на Цар Освободител , на Незнайния войн и на българския опълченец. По време на празника Герджиков отбеляза,че днешния ден е повод да се поклоним пред хилядите руски, финлански, украински, румънски войници паднали за свободата на нашата родина. „Това е повод да припомним на нашите млади съграждани за това, че нашият град е бил спасен от опожаряване от дипломатите Леге и Позитано”, обясни той пред събралите се да отбележат паметната дата. Бяха припомнени текстове от спомените на ген Йосиф Гурко :”Вероятно нямаше да преминем през Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, които ни накараха да махнем конете ,за да впрегнат своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарват пъртина през преспите в чудовищния студ” . Коларов изтъкна, че след откриването на паметника на българския опълченец няма ден, в който да не бъдат поднесени цветя пред него.
БГНЕС припомня, че при изключително трудни условия Западният отряд на ген. Гурко преминава Балкана и на 23 декември 1877 г. (4 януари 1878 г. нов стил) София е освободена. В катедралната църква “Св. Неделя” е отслужен тържествен молебен в присъствието на ген. Гурко, а отрядът на генерала продължава преследването на оттеглящите се противникови колони към Пазарджик и Пловдив. В същия ден започва настъпление и Южният отряд на ген. Ф. Ф. Радецки при Шейново. В следствие на успешните руски атаки на различни флангове на 19 (31 нов стил) януари в Одрин турското правителство се принуждава да подпише предварителните руски условия, а на 19 февруари (3 март нов стил) се подписва Санстефанският мирен договор (1878 г.).

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа