Похитените български моряци са в добро здравословно състояние

Очаква се днес да започнат преговори със сомалийските пирати, които похитиха два кораба с общо 13 български моряци. До момента няма информация преговорите да са започнали. По последна информация похитените българи са в добро здравословно състояние.
Това съобщи Продан Раданов, управител на варненското представителство на фирмата-мениджър на корабите. Той очаква днес да има някакво развитие по темата. Според него при всички положения ще има някакво развитие, пък вече докъде ще се стигне – не мога да ви кажа. Надявам се и моряците да се обадят на близките си, за да се поуспокоят всички, но развитие, често да ви кажа, толкова бързо не очаквам.
Министерството на външните работи няма информация да са започнали преговори за първия отвлечен кораб – „Сейнт Джеймс парк”, каза говорителят на ведомството Драговест Горанов. Вторият кораб, „Ейшън Глори”, все още плава и това е добре, тъй като означава, че членовете на екипажа са живи и здрави, добави Горанов. Според него се очаква същата схема – след като акостира, да се обадят на близките, след това да започнат разговорите по условията на освобождаването. Това, че плава, е добре, тъй като екипажът трябва да е на мястото си, бодър, жив и здрав, за да управлява кораба.
Все още няма постъпила информация как протичат разговорите между собствениците на британския танкер „Сейнт Джеймс Парк", който също беше похитен, и пиратите непосредствено преди Нова година. На борда на танкера има петима български моряци. Той беше отвлечен в края на декември.На 28 декември 2009 г. от сомалийски пирати бе отвлечен танкер „Сейнт Джеймс Парк", на борда на който има петима български моряци. Танкерът бе отвлечен в Аденския залив, достигна бреговете на Сомалия на 1 януари 2010 г. На 6 април 2009 г. сомалийски пирати отвлякоха кораба „Mаласпина Касъл". На борда му бяха 16 български моряци. Плавателният съд, плаващ под панамски флаг, натоварен с желязо, бе нападнат рано сутринта в Аденския залив край бреговете на Сомалия. На 19 май в България пристигнаха седем от похитените български моряци. Останалите се прибраха по-късно. На 5 ноември 2008 г. на летище в Централна Сомалия беше похитена българката Данка Панчова. Тогава въоръжени бунтовници отвлякоха двама французи, двама кенийци и един белгиец. Всички бяха служители на френската благотворителна организация „Действие срещу глада". Тя беше освободена на 11 август 2009 г., а седмица по-късно - на 19 август, Панчова се прибра в България, но не сподели никакви подробности за времето, когато е била в плен. 

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа