Заради отсъствие на съдебен заседател, може да върнат дело на Дражев отначало

Днес съдебният състав по делото срещу Ивайло Дражев за причиняване на катастрофа с две жертви не даде ход на делото поради отсъствие на съдебен заседател, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Съдия Веселка Узунова насрочи закрито заседание на съдебния състав за 15 януари от 9 часа, когато следва да се изслуша становището на отсъстващата съдебна заседателка, която има депозирана молба за отвод от делото поради здравословни причини. Тя е представила няколко болнични листа и отсъства от юли месец миналата година до момента. Според молбата й за отвод и болничните листи тя страда от исхемична болест на сърцето. Днес стана ясно, че някои от болничните листи са издавани от лекари в София. На един от тях е извършена проверка и е установено, че са сгрешени личните данни на Бодурова и документът не е редовно вписан. В случай, че отсъстващата заседателка не се яви на 15 януари в 9 часа, за да бъде изслушана, на същия ден в 10,30 часа закритото заседание на съдебния състав ще се проведе в дома й. В 14 часа ще бъде проведено редовно съдебно заседание, когато ще бъде обявено нейното становище, както и решението дали да бъде приет отводът й. Делото за катастрофата на Дражев в момента е в последна фаза. Предстоят само пледоарии и прочитане на присъда. При промяна на съдебния състав и назначаване на нов съдебен заседател, хода на делото ще бъде променен и би следвало то да започне отначало. Коментарът на Дражев беше, че подобен род дела са стотици хиляди в страната и не би следвало общественото внимание да бъде съсредоточено само и единствено върху него.
БГНЕС припомня, че делото вече веднъж започна отначало след смъртта на съдебен заседател. В кулоарите на Бургаския окръжен съд Ивайло Дражев даде изявление по повод задържането му и конвоирането му до София. Бившият футболен бос Ивайло Дражев беше освободен с най-леката мярка "подписка", наложена му от Софийския районен съд. Същият съд отхвърли искането за задържане под стража, защото Дражев е бил на адреса си и е представил всички необходими документи за редовно явяване или неявяване. Дражев беше доведен принудително да участва в образувано досъдебно производство като свидетел, на което той трябваше да бъде разпитан. По думите на самия бургаски бизнесмен, той бил уведомен за случая още през септември 2009 година, след което той е посочил уважителни мотиви за неявяване. Разпитът бил отложен и никой не го потърсил. Касае се за разпит по дело срещу длъжностно лице от органите на разследването. Документът, поради който е подведен за фалшифициране се явява пълномощно от ФК „Конелиано” за картотекиране на футболисти. ФК „Черноморец” е правоприемник на „Конелиано”. Дражев е обвинен, че използвал документ с невярно съдържание,пълномощно, за да картотекира футболисти. По думите му това е абсурден факт, защото самия Дражев все още се води собственик на ФК „Конелиано” и не се е занимавал с картотекиране на футболисти.
Междувременно Ивайло Дражев представи две криминалистични експертизи от НИКК /Научно-изследователски институт по криминалистика и криминология към МВР/ според които подписите положени по договора за концесия на стадион „Черноморец” са на лицата- бившия кмет Йоан Костадинов и тогавашния кмет Васил Караманов. Графологичните експертизи са изготвени от Стефан Бенчев, явяващ се началник отдел към Националния институт.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа