Евдокия Манева: Законът за генно модифицираните храни не е лош, а просто понякога не се спазва

В изменението на Закона за генно модифицираните храни няма нито един член, който засяга пускането на пазара на храни. Въпросът с храните е регламентиран със Закона за храните. Това каза по бТВ Евдокия Манева, зам.-министър на околната среда и водите относно промените в Закона за генно модифицирани храни.
Според нея има случаи, когато има отклонения от нормите, това не означава, че законът е лош, а че не се спазва. Законът предвижда изключително строга процедура, уточни още тя. Ако някой желае да пусне на пазара храна, която съдържа генно модифицирани организми, той трябва да подаде документи до съответното ведомство – Министерството на земеделието, което заедно с Министерството на здравеопазването оценяват продукта, поясни зам.-министърът. Тя припомни, че България е длъжна да уведоми всички европейски страни и ЕС, защото не може да се пусна на пазара храна, която не е разрешена от ЕС. Евдокия Манева изрази мнение, че няма промяна по отношение на храните и не трябва да се спекулира с това.
Според зам.-министъра етикетите на храните трябва задължително да съдържат информацията за тяхното съдържание, тъй като всеки има право на избор. /БГНЕС/

Станете почитател на Класа