Прекратиха преписката за конфликт на интереси срещу Десислава Танева

Депутатите от Комисията за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика прекратиха преписката за конфликт на интереси срещу Десислава Танева, депутат от ГЕРБ, председател на ПК по земеделие, предаде репортер на БГНЕС.
Преписката бе образувана по сигнал на Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция". „Декларациите за конфликт на интереси на Десислава Танева са в безупречен вид”, посочи Елеонора Николова, експерт към комисията. „Дай Боже, повече такива случаи и повече подобни преписки, които много бързо се доказват”, каза председателят на комисията Димо Гяуров, депутат от "Синята коалиция". Позицията на комисията е, че в предоставените от нея документи не може да се открие частен интерес. Танева е предприела действия за продажба на акциите си чрез българска фондова борса и е напуснала органите на управление на 17 търговски дружества в срок.
Четиримата депутати от комисията решиха още, че не е налице сигнал за несъвместимост на 11-те министри, какъвто сигнал до комисията беше подаден от РЗС. Според експерта Елеонора Николова, в този сигнал се прави смесване между понятията за несъвместимост и частен интерес. Несъвместимост има тогава, когато министър заема и друга длъжност. Въпреки това от комисията незабавно ще стартират незабавно процедури по проверки на министрите и народните представители за конфликт на интереси. Тя ще трае поне месец и ще обхване и президентът с администрацията му, Висшият съдебен съвет, конституционни съдии и др.
На днешното си заседание народните представители одобриха за първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за администрацията. В него се предвижда да се създаде инспекторат на пряко подчинение на министър-председателя, както и да се прави мониторинг на възможностите за информационен риск. По думите на Николова, основната му цел е ранна превенция на корупционни практики в администрацията. При гласуването единствен Бойко Великов, депутат от Коалиция за България даде вот „въздържал се”. До момента в антикорупционната комисия не е образувана преписка за конфликт на интереси на министъра на външните работи Румяна Желева. Те не са се самосезирали и никой не ги е сезирал за това. „Става въпрос за друго качество на Желева, което не е наш ангажименет”, посочи Гяуров.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа