ВКС ще се произнесе в срок по делото срещу „Крокодилите“

Върховният касационен съд ще се произнесе в срок по делото срещу „Крокодилите“, съобщи репортер на БГНЕС.
Днешното съдебно заседание бе по протест на прокуратурата на оправдателна присъда от Софийския апелативен съд. Държавното обвинение протестира присъдите на Емил Милев, Евгени Милев и Калоян Бацов. Евгени Милев и Калоян Бацов се явиха със съдебна охрана, а Емил Милев не се яви. По тази причина адвокатът му Стойко Бърборски поиска отлагане на делото. Съдът не уважи това искане. Прокурорът заяви, че има съществени процесуални нарушения допуснати на въззивната инстанция при постановяване на оправдателната присъда. Според държавното обвинение съществуват доказателства за вината на тримата - свидетелски показания, специални разузнавателни средства и показания на защитени свидетели. Прокурорът заяви, че първата инстанция - Софийски окръжен съд правилно е преценила доказателствата, докато Апелативният съд ги е тълкувал превратно. Обвинителят заяви, че докато тримата са били в ареста за година и половина магистралните грабежи са били спрели.
Двамата адвокати - Бърборски и Ненков поискаха да бъде потвърдено решението на Софийски апелативен съд. Според тях няма никакви доказателства за съпричастност на тримата към деянието, за което са обвинени. "Нито на досъдебното производство, нито на двете съдебни инстанции се събраха доказателства за авторството на тримата към приписваното им деяние", заяви в съдебна зала Стойко Бърборски. Двамата подсъдими, които бяха в съдебна зала - Евгени Милев и Калоян Бацов поискаха да бъде потвърдена оправдателната присъда на Апелативния съд.
Представените от прокуратурата доказателства са от 2002 година и всеки гражданин има такива маски. Това заяви пред журналисти адвокат Бърборски. По думите му всеки гражданин има такива вещи, а престъплението е извършено 2004 година. Освен това Бърборски допълни, че въпросните доказателства не са открити в домовете им, а в техни близки и не е доказано, че са техни вещи. Адвокатът допълни, че не знае къде се намира в момента Емил Милев, допълвайки, че се укрива. Бърборски заяви, че настоява от компетентните органи да му се издаде съответен документ - бюлетин или телеграма от дата, месец, че Кроки е обявен за издирване. Съдът ще се произнесе в едномесечен срок.
БГНЕС припомня, че делото е образувано по протест на Софийската апелативна прокуратура, с който се иска отмяна на присъдата на Софийския апелативен съд и връщане на делото за ново разглеждане. На 4 декември 2008 година Софийският окръжен съд призна за виновни Емил Милев, Евгени Милев и Калоян Бацов. Тогава съдът осъди на по 12 години затвор по обвинение, че на 11 юни 2004 година в района на село Горно Камарци в съучастие са отнели чужди движими вещи на стойност 1500 евро. Освен това по същото време и на същото място са направили опит умишлено да умъртвят служителя на МВР Георги Рагьов. С присъда от 5 октомври 2009 г. Софийският апелативен съд отмени първоинстанционната присъда и оправда подсъдимите.
На 14 декември 2009 година един от най-известните магистрални бандите в страната Димитър Митрев - Богровеца от групата на "Крокодилите", беше убит при престрелка с полицията на магистрала "Тракия", край Вакарел. Кървавата престрелка между полицаи и банди стана малко след полунощ, след като престъпниците отвлякоха турски гражданин. Полицейската акция започна на моста при отбивката за Вакарел над магистрала "Тракия". Бандата на "Крокодилите" открила огън срещу полицаите. При престрелката на място е убит Димитър Митрев - Богровеца. Той е карал лек автомобил „Опел” със синя лампа. Богровеца е бил с полицейска униформа и две радиостанции. Групата, известна като "Крокодилите", се занимава от дълго време с магистрални грабежи. С нея са свързани имената на братята Емил Милев - Крокодила и Евгени Милев - Гейзо. На 23 декември Районен съд - Сливница остави в ареста Евгени Милев - Гейзо. Според обвинението той е преминал границата с паспорт с подправени печати. Според държавното обвинение, той е обвинен в тежко умишлено престъпление, което предвижда до 8 години лишаване от свобода. Осъждан е и има четири влезли в сила присъди. Прокурорите по делото посочиха, че той е извършил 16 други престъпления, криминално проявен е, може да се скрие, както и да извърши друго престъпление. Емил Милев - Крокодила и в момента се издирва от полицията.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа