Протестиращи срещу ГМО: Управниците ни се крият зад европейски директиви

Под лозунги – "Не щем ГМО", „България е свободна от ГМО“ и „Ние сме истинското МОСВ“ протече в София протестът на гражданските и екоорганизации срещу Закона за генно модифицираните организми. Стотици граждани се събраха пред сградата на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, като сред протестиращите имаше деца и майки с колички.
По този начин родителските организации също изразиха протеста си. Адвокат Свилен Овчаров, от Сдружение „Зелени адвокати“ коментира, че решението за приемането на Закона за ГМО ще се отрази на рейтинга и резултатите на депутатите от НС, както и на изборите за всяка една партия. „Колебая се дали става дума за некомпетентност от страна на МОСВ, които са решили да хармонизират европейските директиви по най-лесния начин – като либерализират всичко“, коментира още адвокатът. Той призова да се осигури възможност на гражданското общество да участва във вземането на решение при създаването на конкретни хибриди. „В момента никой няма доверие на Изпълнителната власт, по тези така важни въпроси, защото вредите от тези неща се изследват в продължение на десетки години, а мандатът на един екоминистър е четири, максимум пет години", каза още той. Според Овчаров, народните представители от ГЕРБ са склонни да въведат буферни зони между терените НАТУРА 2000 и отстояния от площите, сертифицирани за биологично земеделие. „Ние искаме минимума за буферна зона да си остане 30 км и да се увеличава по преценка на МОСВ“, посочи той. По неговите думи, научният съвет (консултативната комисия за ГМО към МОСВ) е взел престъпни решения, потъпквайки научната си етика. Той даде пример с препоръката на съвета да се намали отстоянието на 800 м за генномодифицираните видове царевица MON810, който се използва само в Испания и в Румъния. Според него, заради рестриктивния режим у нас, мултинационалните компании, които притежават патентите за ГМО не са проявили все още интерес за производство у нас. Компаниите продават семената като „интелектуална собственост“, каза Овчаров. „Самото модифициране е едно изобретение, което се държи от американски компании. Всъщност те източват всички пари от този земеделски бранш и ги изнасят в Америка, а тук нищо не остава като печалба, за да се платят данъци“, счита адвокатът. Той определи действията на научния съвет като „надежди на научната общност компаниите да дойдат в България и да финансират техни научни разработки“ и коментира, че научният съвет дава на МОСВ икономически, а не научни основания за ГМО. Адвокат Овчаров ги нарече „съмнителни, бански старчета, които цитират остаряла информация отпреди 5-10 години“.
Шествието на протестиращите неправителствени организации продължи по ул. „Шипка“, ул. "Сан Стефано", както и бул. „Евлоги Георгиев“ в посока НДК, като за кратко те бяха затворени. От инициативния комитет на родителите, Национална асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията по пчеларство и други разпространиха декларация, в която пише: „Управниците ни се крият зад европейски директиви.“ Предлаганите промени подкрепят единственото интересите на малка група хора, убедени са протестиращите. Сред тях имаше и студенти от няколко университета в София, които са на мнение, че земята на България ще бъде заразена завинаги, ако започнат да се произвеждат хибриди и уникални български сортове и култури, ще загубят своята идентичност. „Селското стопанство ще понесе нови още по-фатални уреди.“ се казва в декларацията на неправителствените организации. Те бяха категорични, че протестите им не са плод на страхове и емоции, а на реални факти за въздействието на ГМО върху околната среда. Засега не стана ясно дали ако Законът за генно модифицираните организми мине на второ четене в Парламента, протестите ще продължат. Възможно е обаче организациите да сезират омбудсмана Гиньо Ганев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа