Над 40 см сняг в цялата страна, затварят центъра на София

След 10 часа е вероятно да бъде затворен центъра на София, за да може да бъде почистен от натрупания сняг, съобщи началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Тя уточни, че има някои автобусни линии, които не отиват до крайните си спирки, защото е невъзможно да достигнат до тях заради големия сняг.
На алея „Яворов“, където е стръмно, в момента има няколко машини на фирмите за почистване, но това е екстремална ситуация, каза още тя. Според Георгиева има организация, има техника. Да се надяваме, че валежът ще намалее, изрази надежда ръководителят на „Столичния инспекторат“. Тя увери, че "градският транспорт се движи нормално". „Аз цяла нощ съм на работа, като най-трудно беше положението на „Орлов мост“ и ако могат гражданите, да го избягват, защото там е киша и ще се наложи да бъде спряно движението.“, добави още Георгиева. Според нея "всички трябва да са изключително внимателни в ден като днешния". От снощи снеговалежът не спира почти над цялата страна. На много места снежната покривка е над 45 см, като в столицата е над 30 см. Най-много наваляло в Свищов – 56 см. В доста общини на страната движението е изключително затруднено.
Десет населени места в страната са без електричество, съобщиха за БГНЕС от Гражданска защита. Най-сериозно е положението в областите Русе и Разград. От снощи пътят Русе-Разград е затворен за движение. В 5 часа тази сутрин снежната покривка в Русе бе над 45 см. Екипи на "Гражданска защита" в община Иваново са изтегляли закъсали 3 тира и 6 леки коли. Коли са закъсали още снощи в 10 часа на 10 км от Русе по пътя от Варна. До 6 часа сутринта те не са били изтеглени. Затруднено е движението при Черния кос по пътя към Перник заради аварирал ТИР, затруднения има и по пътя към Бояна. По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова е спряно движението на камиони по пътя София – Перник.Тази сутрин доста улици в София останаха непочистени въпреки твърдението на Столична община, че "фирмите, ангажирани със снегопочистването са работили през цялата нощ с цялата си налична техника". От общината признават, че "снеговалежът е много интензивен и на места има навявания и заснежени пътни платна". Напълно непочистени са всички улици в столичните квартали „Красно село”, „Братя Бъкстон”, „Гоце Делчев”.
Преваляванията от сняг в страната ще продължат, но следобед от югозапад ще започнат да спират. Силни ще са снеговалежите в Източна и най-вече в Североизточна България - около 15-20 литра на квадратен метър. Отслабване на снеговалежите там ще има през втората половина на деня. Още през предстоящата нощ вятърът ще се ориентира от север, а през деня от северозапад, слаб, в Източна България - умерен. С него ще нахлува студен въздух. Преобладаващите минимални температури ще са между минус 7 и минус 2°. В София - около минус 5°. Максималните температури ще са между минус 4 и 1° - в София около минус 2°. По Черноморието ще са все още положителни и ще вали дъжд, но по-късно през деня, с обръщането на вятъра от север-северозапад и нахлуването на студен въздух, дъждът ще преминава в сняг. Привечер температурите ще са вече отрицателни - до минус 4, минус 2°. Температурата на морската вода е 3 - 4°.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа