Борисов - звезда и в Лондон

Българският премиер е от неделя на посещение в Лондон. Борисов започна визитата си в Обединеното кралство с футболен мач и среща със сънародници в българското посолство.
Бойко Борисов пристигна в българското дипломатическо представителство направо от лондонския стадион „Стамфорд Бридж”, където беше гледал как Челси надиграва Арсенал в среща от английската Висша лига. И беше видимо доволен, че посещението му на Острова е започнало с футболен мач.
Срещата на Борисов с близо 400-те българи, които се бяха натъпкали в трите банкетни зали на посолството, премина горе-долу в същия дух. Няколко души се интересуваха дали София наистина се готви да забрани двойното гражданство - нещо, което беше отречено от стоящия до премиера външен министър Николай Младенов. Други попитаха дали могат да бъдат отпуснати пари за българската църква в Лондон. Повечето обаче приличаха на тълпа фенове, дошли само да вземат автограф и да се снимат за спомен с Бойко Борисов.
„За нас е чест, че ни оказахте внимание и дойдохте тук. Ние сме учителското войнство в Лондон”, каза представителка на едно от двете български училища. Тя беше довела със себе си и дете, което връчи на Борисов специално благодарствено писмо от Асоциацията на българските училища в чужбина.
„Г-н Борисов, аз съм попадията на отец Симеон и Ви моля да ни кажете няколко добри думи” - това желание на възрастната жена беше последвано от много други подобни в продължение на близо час и половина. Проявите на привързаност към премиера бяха всъщност нещо очаквано - повечето от седемте хиляди българи в Обединеното кралство, които гласуваха на парламентарните избори миналата година, пуснаха бюлетина за сегашните управници от ГЕРБ.
Въпреки това някои от сцените в посолството изненадваха с нестандартна преданост, която напомняше на отминали тоталитарни времена. Изгрялата звезда на Борисов засенчи дори досегашния фаворит на българските приеми в Лондон - принц Кирил. Синът на бившия премиер Сакскобургготски даже не се възползва от предоставената възможност да критикува икономическата политика на настоящия кабинет - Кирил заяви, че правителството се справя „относително добре” в условията на глобална криза. Кирил, който е инвестиционен банкер в Лондонското Сити, даде благоприятна прогноза и за бъдещето на британските инвестиции в България:
„Голяма част от британските капиталовложения бяха в имоти. Разбира се, сега се забелязва отлив - защото те бяха свързани с отпускането на заеми. Но смятам, че корпоративните инвестиции в България ще нараснат веднага щом британските компании започнат да излизат от кризата”, посочи Кирил Сакскобургготски. Икономическото сътрудничество е всъщност сред основните теми на започващите днес в Лондон разговори на българския премиер. В изказването си в българското посолство обаче Борисов постави ударение не толкова върху финансовите въпроси. Той заяви, че е нужно да бъде възстановено разклатеното доверие на Запада в българските тайни служби: „През последната една година много от службите по света не са работили с нашите тайни служби. Директно им е казано - няма да работим с вас поради... Ще спестя причините, защото има и чуждестранни медии. Ние искаме да възстановим авторитета и доверието”, посочи Бойко Борисов. Заедно с него в Лондон са и шефовете на трите български специални служби - НРС, ДАНС и ГДБОП, които ще имат отделни срещи със своите британски колеги.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа