Софийски окръжен съд потвърди домашния арест на Юрий Галев

Софийски окръжен съд (СОС) потвърди мярката за неотклонение „домашния арест“ на Юрий Галев, която му бе наложена миналата седмица от Районен съд – Самоков, предаде репортер на БГНЕС.
Според магистратите Галев е извършил престъплението, в което е обвинен и има опасност да извърши друго. По-рано днес прокуратурата поиска налагането на най-тежката мярка за неотклонение за Галев - „задържане под стража“. Адвокатът на Галев изрази мнение, че искането на прокуратурата е целенасочено и цели изолирането на Галев от обществото. Според адвоката на Галев от страна на държавното обвинение се повдигнат обвинения „за щяло и нещяло“. Самият Галев поиска мярката му да бъде изменена в „парична гаранция“ или „подписка“. Той обясни, че скоро започва футболното първенство, на което е добре да присъства, а също и че има договори, които трябва да подписва. Окръжните съдии измениха мярката за неотклонение и на сина на Галев- Юрий Светославов от „под надзор на родителя“ в „надзор на инспектор от Детска педагогическа стая. Магистратите не уважиха искането на прокуратурата за налагането на най-тежката мярка на Светославов, предвид факта, че той е непълнолетен. Все пак съдиите измениха мярката му , тъй като и обвиняемият и баща му са обвинени в едно и също престъпление не е удачно друг член от същото семейство да осъществява надзор върху момчето. На двама от участниците в сбиването на лифта Боровец съдът потвърди възстановените от Районен съд Самоков парични гаранции.
БГНЕС припомня, че Юри Галев и компания му пребили двама души в Боровец на 30 януари 2009 г. Инцидентът стана в курортна Боровец, където Галев и компанията му пребили двама охраната на лифта на "Боровец", защото не пуснали сина му да се качи без билет. Служители на ОДМВР-София и РУ-Самоков извършиха оперативно-издирвателни действия, свързани с разследването на опита за палеж на офиса на “Бороспорт”. Бяха установени и проверени за съпричастност 11 лица, близки до обкръжението на Юри Галев. Със заповед на началника на районното управление за срок от 24 часа са задържани четирима от тях – В.Б., криминално проявен и осъждан, А.Г., П.П. и И.И. По информация на ОДМВР-София, последните двама са участници в инцидента на 30 януари. Работата на криминалистите по този случай продължава. Полицейските действия бяха проведени в рамките на специализирана операция, планирана и реализирана на територията на Самоков на 3 февруари. В нея участваха служители на ГДОП, на група за “Реагиране и проникване” към ГДКП, на ОДМВР-София и РУМВР-Самоков, жандармеристи и огнеборци. В проверката се включиха служители на НАП и РИОКОЗ-София. В хода на операцията са проверени 209 моторни превозни средства и 298 лица, а за констатирани нарушения са съставени 12 акта по ЗДвП и един по Закона за българските лични документи. Бяха предприети оперативно-издирвателни действия за установяването и задържането на обявения за общодържавно издирване Димитър Иванов Генчев. Бяха извършени проверки и претърсвания на различни адреси и хижи в Самоков, Боровец и в село Бели Искър. Служителите на реда, заедно с НАП, извършиха цялостна проверка и на дейността на ресторанта на Юри Галев, а за констатираните нарушения са съставени административни актове.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа