Експерти установяват причините за инцидента с влака Москва - София

Към момента движението на влаковете в района на инцидента на гара Курило се осъществява все още по едната железопътна линия, информират от НКЖИ.
Аварийните екипи на НКЖИ нямат достъп до място на инцидента, поради продължаващите разследващи действия на следствените органи на МВР, водени от дознател Георги Илиев. Аварийните екипи и главният ревизор по безопасността на Железопътна инфраструктура са на място и очакват разрешение от следствените органи за започване на работа по възстановяването на параметрите на железния път. Очаква се това да се случи след 16.00 часа. Първо ще бъдат вдигнати дерайлиралите вагони върху железния път, а след това и възстановяването на параметрите на железния път. Всички съоръжения са почистени, снегът е в рамките на допустимото и не е проблем, тъй като служителите на компанията, са в оптимизиран състав. Аварийните екипи действат качествено и съобразно тежките зимни условия. След приключване на работата на дознателската група от МВР, работата по разследването на инцидента се поема от Звеното за разследване на тежки железопътни произшествия към МТИТС.
БГНЕС припомня, че в 9.48 часа днес при входните стрелки на гара Курило, са дерайлирали 4 вагона на международния бърз влак Москва – София. 49 са пътниците, като нито един от тях не е пострадал. На мястото на инцидента, половин час по-късно са пристигнали министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Александър Цветков и генералният директор на НКЖИ - инж. Милчо Ламбрев и всички аварийни екипи на „Железопътна инфраструктура” – НКЖИ. Създадена бе организация пътниците да бъдат извозени с влака 7621 Видин – София.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа