Евгени Ангелов участва в заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов участва в неформално заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност в Сан Себастиян, Испания, което се провежда днес и утре, информират от МИЕТ.
Основна тема за обсъжданията е бъдещето на електрическите превозни средства от гледна точка на индустрията и европейските институции. Намаляването на въглеродните емисии и преминаването на икономиката на нисковъглеродна основа са едни от основните приоритети в работата на МИЕТ. Министерството и асоциация „Корпоративна социална отговорност – България” представиха през декември 2009 година съвместния си проект за преминаване на страната към „нисковъглеродна диета за намаляване на въглеродните емисии в атмосферата”. Той насърчава обществото и бизнеса да модернизират и преструктурират дейността си така, че да намалят опасните емисии във въздуха. Въпросът за производството и потреблението на електрически автомобили придобива все по-голяма популярност в контекста на мерките за преодоляване на климатичните промени и на икономическата криза в автомобилната индустрия. Глобалното затопляне, проблемите с намаляването на озоновия слой и киселинните дъждове, са водещи при необходимостта от съществена промяна в транспортните системи. Замяната на моторните превозни средства с електрически може да намали емисиите на въглероден диоксид в атмосферата до 50%. България не е производител на автомобили и ще подкрепи по принцип предложението за развитието на електрическите автомобили и налагането им на пазара.
Кралство Испания е една от предпочитаните държави в ЕС, с които България запазва традиционно добри търговско – икономически отношения. През десетте месеца на 2009 г. стокообменът ни с Испания е в размер на 524.8 млн. евро. Испанските инвестиции в нашата страна за периода 2000 – 2009 г. са 831.7 млн. евро. През миналата година България е посетена от 38 889 испански граждани, което представлява повишение с 21.8% в сравнение с 2008 година.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа