60 селища без ток, 12 общини в бедствено положение заради големия сняг

България осъмна блокирана от сняг. Нито един самолет не е излетя сутринта от летище "София" поради невъзможност да бъдат почистени пистите. 157 селища в България бяха без ток, като 149 от тях в Североизточна България. В момента без ток остават 60 населени места. В 12 общини в страната е обявено бедствено положение, главно в Североизточна България.
В Бургас река Ропотамо излезе от коритото си. В няколко населени места в община Стара Загора обстановката се нормализира постепенно и вече в почти всички села и социални домове е възстановено електричеството. Снежната покривка на главен път Кърджали - Асеновград достига 90 сантиметра, а по пътя към Ардино в местността "Даладжа" е 70 см. В Кърджали пътищата са заснежени, като снежната покривка е между 20 и 30 см. Спасителен екип на "Гражданска защита" транспортира болна на хемодиализа от село Охлювец до болницата в Кърджали. Тази сутрин в 8.26 часа на спешния телефон 112 е подадено съобщение, че пациентката се нуждае от процедура, но поради натрупалия сняг не може да напусне селото. Тя е отведена до здравното заведение с медицински автомобил и е придружена от фелдшера на спасителната група на "Гражданска защита". Друг спасителен екип успя да стигне до хижа "Млечино", община Ардино, където под преспите са останали 7 души, сред тях и 2 деца. В групата е имало мъж със сърдечно заболяване, който е преведен в болницата. Болният е придружен от медицинско лице от "Гражданска защита".
По-рано днес в столицата временно бе спряно движението на превозни средства по булевард "Ситняково" за по-ефективното почистване на пътните платна. Част от централните улици в София също са затворени. На заседание на Оперативният щаб кметът на София Йорданка Фандъкова напомни на управителите на фирми да почистват спирките и подлезите в града.
Най-сериозно обаче е положението в областите Русе и Разград. От снощи пътят Русе - Разград е затворен за движение. В 5.00 часа тази сутрин снежната покривка в Русе бе над 45 см. Обявено е бедствено положение в повечето от общините в Силистренско и в Иваново. Екипи на "Гражданска защита" в община Иваново са изтегляли закъсали 3 ТИР-а и 6 леки коли. Коли са закъсали още снощи в 10 часа на 10 км от Русе по пътя от Варна. До 6 часа сутринта те не са били изтеглени. Временно беше затворен пътят Мъглиж – Гурково, където има силен страничен вятър, снегонавявания и аварирали автомобили. За изтеглянето на катастрофирали МПС е временно затворен и пътят Гурково – Нова Загора. Автобус с румънски туристи е аварирал и излязъл извън пътното платно край с. Ветрен, община Мъглиж. В тези участъци работят екипи и техника на "Гражданска защита", полицията и пътноподдържащите фирми. Те участваха и в изтеглянето на автобуси от градския транспорт в района на село Богомилово. Поради изключително лошото време и снегонавяванията продължава да е спряно движението за тежкотоварни камиони през Дунав мост. Продължи и другата блокада на ГКПП Кулата – Промахон, където продължава да бъде затворен за товарни автомобили, след като вчера в 18 часа стачкуващите земеделци отново блокираха гръцкия пункт. Случиха се и други два сериозни инцидента, за щастие без пострадали хора.
В 9.48 часа днес при входните стрелки на гара Курило, са дерайлирали 4 вагона на международния бърз влак Москва – София. 49 са пътниците, като нито един от тях не е пострадал. На мястото на инцидента, половин час по-къснобяха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Александър Цветков и генералният директор на НКЖИ - инж. Милчо Ламбрев и всички аварийни екипи на „Железопътна инфраструктура” – НКЖИ. Парче счупена релса е възможната причина за инцидента на гара Курило, където днес сутринта дерайлираха три вагона от влака Москва-София, каза следобед министърът на транспорта Александър Цветков. Сутринта пък плаващият под руски флаг кораб „IRTYSH 1” е скъсал котвена верига и силният вятър го е отнесъл в плитчините срещу с. Крайморие. Преди инцидента корабът се е намирал на рейд в Бургас, където е изчаквал да получи информация за следващо товарно пристанище. Капитанът на плавателния съд е подал сигнал и в момента два влекача бяха изпратени да окажат нужната помощ, а трети беше в готовност да помогне. Няма опасност за екипажа, както и данни за замърсяване на околната среда. Операцията се координира от представители на ИА „Морска администрация” и началника на „пилотска станция” – Бургас.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа