Антон Кутев: Практиката да се правят замени на земи в България, никак не е нова

Практиката да се правят замени на земи в България, никак не е нова, особено в Столична община. Това заяви пред журналисти секретарят на ИБ на БСП и депутат от партията Антон Кутев в кулоарите на парламента, предаде репортер на БГНЕС.
"Аз съм събрал около 40 страници, в които има най-малко 150-200 замени, които са правени и са внасяни от Данаил Кирилов, който сега е областен управител на София, Бойко Борисов - министър-председател, Росен Желязков, който е бивш гл. секретар на Столична община – в момента гл. секретар на МС. Ако тезата е, че замените са нещо незаконно, би трябвало да започне много спешен порядък по разглеждане на замените, които са правени в СО години наред", добави той. "Замените бяха обявени за нещо изключително неморално през последно време, заговори се за това как ЕК трябва да се намеси", припомни Кутев. Той съобщи, че има информация за 40 замени, внесени лично от премиера Бойко Борисов в СОС, по времето, когато е бил кмет. Според Кутев, след изявлението на главния прокурор Борис Велчев, в което той посочва, че замените могат да бъдат отменени и, че МЗХ трябва да заведе искове за тяхната отмяна, трябва спешно Йорданка Фандъкова да заведе искове за отмяна на всички замени, внесени от Борисов, Кирилов и Желязков и на други хора, свързани с ГЕРБ. Кутев коментира, че "хората, които най-много скачат" по отношение на замените са от СДС. В същото време, по думите му, в историята на Столична община има една единствена сесия, в която представители на десните, са направили 200 замени само за един ден.
Кутев обърна внимание на земята, върху която е изградена сградата на "София Ленд". Според него, с нея е била извършена замяна преди 5-6 години и в нея са участвали хора, пряко свързани със СДС. Проблемът с въпросния терен, по негово мнение, и то точно дали да се промени статута на земята, е бил един от доводите да не се приема общият устройствен план на София. Той обяви, че замяната на земята е била направена за стари апартаменти. Сега ОУП на София е променен и там се позволява високо строителство. "Няма нито един рецидив, свързан със замените, който да не се е случвал в Столична община в големи размери и няма нито един рецидив, в който Бойко Борисов, Росен Желязков и още няколко човека, да не са участвали пряко", твърди Кутев. В коментара си той определи като "политическа заиагравка" изявлението на главния прокурор. "На мене ми се струва чисто политическа заигравка, но смятам, че трябва да има еднакво отношение към всички в този случай, което означава, че искането Столична община да подаде искове за отмяна на всички тези замени е абсолютно в сила", посочи той. Той обяви, че има замени, направени от Данаил Кирилов, са правени за 40 лв. на кв.м.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа