НДСВ е за „зелена икономика”

НДСВ е против промените в досега действащия Закон за генно модифицираните организми. Законът беше приет от кабинета Симеон Сакскобургготски в началото на 2005 г. и гарантира пълна защита на страната ни от ГМО. Европейският съюз ни прие с този закон, се казва в декларация на партията, изпратена до БГНЕС.
Промяната на досега действащия консервативен по характера си закон поставя пред обществото ни много важни въпроси:
Защо се либерализира сега българското законодателство за ГМО? Случило ли се е нещо значително било в науката, било в друга обществена сфера, което да изисква непременно България да променя законодателството си областта на генно модифицираните организми? Според нас не се е случило нищо.
Ако науката не е доказала какъв ефект имат ГМО върху хората, тогава върху бързо разиграните пасове между МС и НС с проект, мораториум и т.н. тегне сянката на съмнение за силен корпоративен лобизъм, се посочва в документа. ЕС, явно несигурен в своята позиция към ГМО казва – държавите сами да решат. Правителството от своя страна без ясно разбиране и стратегия за развитието на страната ни бързат да се оправдаят с измислената теза – ЕС иска това.
НДСВ настоява МС да публикува оценка на въздействието, както по закон е длъжен да прави преди да предложи всеки законопроект.Обществото има право да знае какви са аргументите на управляващите за този законопроект. От НДСВ подчертгават, че са за екологично чисто земеделие. Според тях за България ще бъде много по-добре, а и за селскостопанския бизнес и търговията, земята се запази чиста, водата, семената и уникалните български сортове, вместо да им се прикачи етикета „ГМО”. От партията не приемат, че петгодишният мораториум е достатъчна гаранция срещу ГМО.. Той може лесно да бъде „съборен ” и тогава няма сила, която да спре ГМО.НДСВ застава срещу допускането на ГМО култури в България, се подчертава в декларацията.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа