Болници ще протестират на 7 април

Общинските и частните болници у нас ще проведат национален протест на 7 април. За това се договориха вчера в Първомай ръководители на 26 лечебни заведения в страната, съобщи „Дарик“. Директорът на МБАЛ-Първомай Иван Маджаров заяви, че от днес по места ще започнат символични стачни действия, които да поддържат нажежената обстановка. Той обясни, че намерението за национален протест няма да се реализира, ако правителството изпълни 6-те искания, посочени от болниците в декларация до премиера Бойко Борисов още на 8 февруари. Директорите на болници настояват за премахване на делегираните бюджети, за връщане на финансирането от миналата година, отпадане на изискването за двама специалисти по една клинична пътека.
Вчера здравният министър д-р Божидар Нанев обяви във Варна, че около 288 млн. лева са отпуснати по европейски програми за здравеопазване. Той обясни, че болниците могат да кандидатстват за тези пари до 31 март.
Лекари от 35 общински и частни болници ще проведат национален протест на 7 април, когато е професионалният им празник. Това стана ясно вчера на среща на ръководствата на лечебните заведения в Първомай.

Станете почитател на Класа