Девет са задържани в хода на операция „Факирите”

Девет са задържани в хода на специализираната операция по линия на противодействие на противозаконното отнемане на автомобили с кодовото название „Факирите”, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В операцията участват екипи на Главна дирекция „Криминална полиция”, ГДБОП, СОБТ, СДВР и областните дирекции Благоевград, Монтана и Плевен. Проверени са десет адреса.
На етапа са задържани: С. Я. /34 г./, известен с прякора Дългия, криминално проявен за противозаконно отнемане на автомобили и застрахователни измами; Ц.В. - Синигера /27 г./ - криминално проявен за противозаконно отнемане и изготвяне на фалшиви документи за автомобили; Ц. П. - Мечката /27 г./ - също с регистрации за противозаконно отнемане на автомобили; Б. К. /39 г./, известен като Младежа. А. Г. - Енота /33 г./; Л. А. /39 г./, П. М. /31 г./ - Пуйко, Е. З. /37 г./ и К. Н. /33 г./.
На претърсените адреси са намерени голямо количество документи за регистрация на автомобили, договори за покупко-продажба, пълномощни, компютърни конфигурации, инструменти за отключване и привеждане в движение на колите. Групата е структурирана изключително добре, някои от участниците в нея са имали ангажимента да осигуряват гаражи, където са укривани автомобилите - предмет на престъпно посегателство, други са изготвяли неистински документи за регистрация. В хода на операцията са намерени и иззети два автомобила - Ауди А 4 с интервенция по рамата, откраднато през 2009 година в София, и Мерцедес 220 CDI с несъответствие в документите за регистрация, както и множество чужди и български регистрационни табели. Операцията продължава. Паралелно с нея се провежда и специална операция на ГДБОП и СДВР за привеждане в известност и профилактиране на криминално проявени лица от силовите структури на организирани престъпни групи, известни като „силоваци”.
БГНЕС припомня, че днес сутринта вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че тече операция "Факирите". Тя стартира в 6 часа тази сутрин и е насочена към лица, които отнемат противозаконно автомобилите на гражданите“. Това са хора, които с професионализма си са си заслужили наименованието си - "Факирите". В момента текат обиски на техните имоти, установени са техники и фалшиви документи за собственост на автомобилите, изрязани рами и други средства, съобщи още министърът. Прехраната на тези хора е от кражби на целия спектър от скъпи и по-нисък клас коли, уточни вицепремиерът и министър на МВР. Те са на вниманието на криминална полиция отдавна и вече пристъпихме към действия, посочи министърът. "Може би и тези ще бъдат пуснати по-късно, но е добре все пак да се работи, за да се стреснат, отколкото МВР да бездейства", счита Цветанов. Това е системният подход на МВР, и затова с тази операция, тече и друга "привеждането на криминалния контингент в известност" на участващите в "мокри поръчки", уточни Цветан Цветанов. Той каза, че разследването на „Октоподите“ е на 10-15 дни, като работата по операция „Октопод“ ще продължи тепърва. Продължава разследването, дори вчера правихме оперативка по темата „Октопод“, планираме, разхвърляме и отчитаме след това задачите. Това е един рубикон - или ще я има държавата, или "Октопода" ще се стабилизира и всъщност държавата ще е "Октопода", определи ситуацията Цветанов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа