Янаки Стоилов: Пациентът трябва да е в центъра на здравната система

Най-много държим действията на съдебната власт и специално на съда да бъдат ръководени само от закона, а не от конюнктурата на събитията, от внушенията, от очаквания на една или друга институция в държавата, заяви членът на ИБ на БСП Янаки Стоилов, предаде репортер на БГНЕС.
Ние отстояваме независимостта и откритостта на съдебната власт пред българското общество, коментира още той. Доверието на българските граждани към съдебната власт не е високо и очакванията към нея са големи. Това не е повод да бъде дискредитирана съдебната власт и тя да получава оценка от изпълнителната власт, което се възприема като натиск. Това не съответства на ангажимента, който премиерът пое пред ВСС, тъй като редица изявления на вътрешния министър Цветан Цветанов са точно в обратна посока, коментира Стоилов.
Той изтъкна, че с действията на правителството в здравната сфера се ограничава достъпът до болнична помощ на над 1 милион от българските граждани. Подкрепяме протестите на гражданите срещу ограничаване на достъпа им до здравна помощ, заяви той. След няколко месеца БСП ще има цялостна позиция за реформиране на здравната система. От партията ще започнат широк обществен дебат като акцентират върху това, че пациентът трябва да е в центъра на здравната система и да има нарастващо качество на услугата, както и солидарно финансиране на здравеопазването - ползване според потребностите и участие според доходите. БСП ще представи критерии за допълнително финансиране на болници в определени райони, в които се включат демографски, социални и географски показатели. Той припомни искането на БСП за национална здравна карта, предложението на партията да бъдат разблокирани от резерва 450 милиона лева, както и прекратяване на просрочията. Противопоставяме се на отпадането на пълното заплащане на лекарства, които до сега са се покривали изцяло от здравната каса, изтъкна Стоилов. Той посочи като пример средствата за лекарствата за Паркинсон и остеопороза. Управляващите включиха в надзорния съвет на НЗОК представители на едрия фармацевтичен бизнес, изтъкна Стоилов. Той обясни, че става дума за представител на "Софарма". Сегашното правителство проведе една хаотична реформа. Всички твърдят, че пациентът трябва да е в центъра на системата, но е недопустимо пациентът да е в центъра на икономията на средства, изтъкна Райнов. БСП настоява спешно да се актуализира бюджета на НЗОК, да спре административният терор върху лечебните средства и да бъдат изплатени дължимите средства, припомни бившият зам. министър на здравеопазването.
"По големи сътресения от тези в момента аз не виждам. Получава се изплащане на парче и пълна неравнопоставеност между болниците", коментира още той. Райнов попита за причината през януари месец касата има 7 милиона лева преразход за лекарства.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа