Цветанов: В основата за източване на Кремиковци стои Алексей Петров

Повече от седем сигнала в последните няколко години са подадени за източване на металургичния комбинат "Кремиковци", като по тях не са предприети никакви действия. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в Пазарджик.
Жалбите са подадени в Пето РПУ и касаят конкретно известните като братя Дамбовци. Това, което мога да кажа е, че в основата на източването на "Кремиковци", както и в дейността на "Октопода" е Алексей Петров, каза Цветанов. Имаме над 25 свидетели за извършената дейност от "Октопода" и в кратки срокове ние ще съумеем да получим необходимата информация и в съдебна фаза да докажем съпричастността на всички лица, които са се занимавали с пране на пари, допълни министърът. По думите на Цветан Цветанов "Октоподът" е действал навсякъде - в МВР, ДАНС, съд, прокуратура. В момента работим ежедневно за неутрализирането и документирането на престъпна дейност и съпричастност на служители на МВР към организираната престъпност и извършването на несвойствени дейности. Дори и днес има задържан редови полицай от Етрополе, който се е занимавал с лихварство, посочи министърът на вътрешните работи. Ще бъдем безкомпромисни към подобни дейности, както и ще настоявам активно да се работи в системата на МВР за подобряване на разкриваемостта на икономическата престъпност по места, каза Цветанов.
По-късно на брифинг министър Цветанов заяви, че взаимодействието между МВР, прокуратурата и съда в област Пазарджик е на много добро работно ниво. За разлика от други маста в страната, където често нишката между тези институции се къса в отделните етапи на разследванията, в Пазарджик нещата се осъществяват доста добре, каза Цветанов. След запознаване с годишния отчет на Областната дирекция на МВР–Пазарджик министърът на вътрешните работи оповести и данните за полицейските разследвания, според които през 2009 година на разследващите полицаи в Пазарджишко са били възложени 4400 дела, от които 3665 досъдебни производства, 436 бързи производства и 299 незабавни производства. Приключени са 1725 дела. Министърът отчете и позитивната тенденция, че ОД на МВР-Пазарджик продължава да е на първо място в страната по образувани незабавни полицейски производства и на четвърто по образувани бързи производства.
Днес следобед министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и генералният комисар на МВР Калин Георгиев ще присъстват на годишния отчет-анализ на дейността на Областната дирекция на полицията в Пловдив.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа