Михалевски: Скандалът с Водното огледало в Кърджали е изкуствен и политически

Скандалът около т. нар. Водно огледало на река Арда в Кърджали е от политическо естество, заяви бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски по повод поредните нападки, отправени му персонално от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов при посещението му в Кърджали преди дни, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.
Според Михалевски, Цветанов в продължение на месеци повтаря една лъжа, за да внуши, че има проблем и за да манипулира общественото мнение. Напълно несъстоятелно е твърдението за оскъпяване на проекта, аз съм спокоен по отношение на разследването, свалил съм си имунитета, но всички трябва търпеливо да изчакат финала на проверката, подчерта бившият зам.-министър и сега депутат от Коалиция за България. Според него е недопустимо в този скандал да се намесва името на президента, а министър Цветанов си позволил и това в петъчната „Панорама” на БНТ. Михалевски каза още, че левицата категорично застава зад настояването на Първанов да бъдат разкрити икономическите досиета на хората от властта. Той посочи, че трябва да бъдат проверени и паричните потоци от публичните средства на данъкоплатците към банките, като например СИБанк, стояща на входа на всички поделения на МВР, на съда, КАТ и т. н.


Интервю с бившия зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски

- Г-н Михалевски, при посещението си в Кърджали вътрешният министър Цветан Цветанов отново заговори за скандалното оскъпяване на проекта за корекцията на река Арда, известен още като „Водното огледало”. Коментарът ви?
- Този скандал е изкуствен и е с политическо естество. Не може, който и да е представител на висшата държавна власт месеци наред да повтаря една лъжа за оскъпяването на проекта „Корекция на река Арда в чертите на Кърджали”. Това повтаряне има една цел – да внуши, че има проблем, да опетни опозицията, да манипулира общественото мнение и да наложи аргументи, че никой няма право да говори и те /управляващите, бел. авт./, са последна инстанция, която може да се изказва и да дава присъди, а това е нарушение на Конституцията, на принципа за разделението на властите. Много се извинявам, но това е подход, който най-малкото е с тоталитарен оттенък. А по отношение на вашите въпроси – напълно несъстоятелно е твърдението за оскъпяване на проекта, защото това са несравними величини, нито по физическия обем на свършената работа, тъй като над 5 пъти е свършеното през 2008 - 2009 г., и ценовите условия са с 4-5 пъти по-високи. Така, че аз няма да се обяснявам, има компетентни органи. Аз имам спокойствието и силата, защото съм си свалил имунитета. Но искам да се провери и да се приключи, и всички да имат търпението да оставим правоохранителните органи свободно да извършват действията си. Не може да се намесва и името на президента по отношение на този проект, защото г-н Цветанов и това си беше позволил в петък в „Панорама”. Защото, в крайна сметка, ние трябва да сме коректни представители на всички власти и да спрем да внушаваме на хората такива твърдения. Аз разбирам целта, а тя е да се измести общественият фокус от проблемите, които ден след ден се стоварват върху гърба на българските граждани, да не се намира решение и в цялото това имагинерно поведение хората да нямат реално чувство какво се случва в нашата страна.

- Президентът Георги Първанов неотдавна настоя за разкриване на икономическите досиета на хората във властта. В каква степен неговото искане намира подкрепа в Коалиция за България?

- Аз мисля, че това е абсолютно навременно и състоятелно искане. Българското общество има нужда от справедливост, да научи всичко – кой как се е държал през тези 20 години, кой какви тежести е изпитал върху гърба си и какви привилегии е получил. И дали тези привилегии са получени по законния и правилен път. Така, че това искане ние го подкрепяме категорично.

- Ако действително се извадят икономическите досиета, дали премиерът Бойко Борисов ще бъде засегнат по някакъв начин?
- Аз смятам, че когато искаме разкриването на икономическите досиета, не трябва да мислим кой ще бъде засегнат от това. Трябва да имаме силата да покажем всичко – за всички премиери, за всички президенти, министри, зам.-министри, депутати, високопоставени представители на висшата изпълнителна власт...В крайна сметка, имаме нужда от това. Защото чувството за липса на справедливост, което не съвсем коректно се експлоатира от настоящата власт и то се експлоатира целево, в определени граници, за да не се разшири над зони, които те не искат да бъдат осветлявани, е много порочно и много опасно за демократичните устои на нашата държава. Когато искаш да заглушиш опозицията, манипулативно да я опетниш и да й затвориш устата под натиск, чрез оплюване и обругаване, чрез насаждане на неверни тези в общественото съзнание, и когато нарушаваш конституцията на разделението на властите, а примерите са ежедневни в последните седмици, и намесата на изпълнителната власт в другите власти – това е недопустимо за демократичното развитие на България, особено в условията на икономическата и финансовата криза. А да не говорим и за медиите, които явно са под натиск, извинявам се...

- При тази ситуация обаче кои са институциите, коя е силата, която ще дръзне да огласи икономическите досиета?
- Всички ние, цялото общество, социалните мрежи, прокуратура, съд, изпълнителна власт, местни власти...

- За които казахте, че са подложени на натиск?
- Това обяснявам, че те са подложени на натиск. Ако трябва да определим последните 7 месеца с една дума, то тя е „страх”. И когато и джобът, и хладилникът на българските семейства са празни – в кое време се връщаме ние? Така, че моята реакция за измисления скандал е не да се оправдавам, напротив, спокоен съм, нямам имунитет, а защото трябва да имаме такова поведение, което на някой може да не се хареса. Вероятно може да има последици от натиск дори и върху нас. Но ние сме оценили този риск и няма да спрем да говорим, няма да спрем да се защитаваме. Защото, каквото и да говорят, през времето, когато ние работихме, бяха свършени много неща. Много грешки имаше, съгласен съм. Но те не могат да бъдат оправдание и алиби на сегашните управляващи да замъглят цялото пространство, и да не се вижда какво правят. Съжалявам, но това е недопустимо.

- В социалната мрежа „Фейсбук” има група, която настоява да бъде спрян узаконения рекет от страна на СИБанк, която е на входа на всевъзможните институции и учреждения. Какво мислите за това?
- Това е една от темите, която трябва да бъде извадена на показ и вече й е дошло времето. Да се види как държавните и общинските средства, т.е. публичните средства на данъкоплатците през местните и държавните такси, преминават през банковата система. Това е много интересна картина, тъй като е известно, че банките имат класации по сигурност, по качество на услугите и т.н. И ще бъде много интересно да се види през къде минават потоците и кога те са застанали на тези позиции. Това е част от икономическите досиета. Вие знаете, че СИБанк стои на входа и изхода на всички поделения на МВР, на българския съд, на КАТ...Съвсем наскоро ми се наложи да си направя експресно нови документи, след като ми откраднаха портфейла. И, общо взето, числата, които платих като стойност за услугата на държавата, бяха съпоставими с таксите, които платих на СИБанк за обслужването. Неколкократно в този ден трябваше да плащам такси за издаване, за налагане на актове затова, че не съм си опазил документите...За мен като депутат, да речем, не е особен проблем да плащам. Но си зададох въпроса, как това би повлияло на един обикновен гражданин, не дай, Боже, да е безработен.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа