Михайлова: Първанов урони авторитета на институциите

"Намираме, че с незаконните си и противоконституционни действия и средства президентът Първанов направи така, че урони авторитета и престижа на институциите", заяви Екатерина Михайлова, зам.-председател на ДСБ, предаде репортер на БГНЕС.
От партията на Костов настояват Народното събрание да изрази отношението си към държавния глава, като стартира процедура. Това може да стане с подписите на 60 народни представители. Тя смятат, че по този начин ще се получи своеобразен вот на недоверие от страна на депутатите към президента. „Не може да бъде подминато поведението на Георги Първанов”, категорична бе Екатерина Михайлова. На втори план остават действията на Конституционния съд. „Действията, които той предприе, начинът, по който държа и изнесе тази стенограма и поведението, което четем вътре говори за едно поведение, което напомня наистина едно време, което ми се струва, че бяхме забравили и едно болшевишко поведение”, коментира Михайлова. Тя определи като изненадващи действията на Първанов предвид осмата година от мандата му и поиска да бъдат публично оповестени всички стенограми от срещите му.
За да може тази процедура да продължи до импийчмънт на държавния глава, са необходими гласовете на 160 народни представители. По думите на Михайлова, вицепремиерът Дянков се е държал възпитано. "Когато един човек се държи възпитано, започват да гледат на него, като че ли е по-слаб човек. Възпитаният човек е възпитан човек, той не може да се държи арогантно или нахално”, обясни тя и допълни, че това, че министър се държи възпитано не е порок. Тъмносините ще инициират промени в Закона за държавния протокол, които визират правилата при при публикуване на стенограми от институциите. "Трябва да се пресече тази злоупотреба с право, която видяхме и станахме свидетели в последните дни”, смята Михайлова. От ДСБ защитиха идеята си за назначаването на вицепремиер, който да отговаря за европейските фондове.
Според Веселин Методиев, депутат от партията, третият вицеприер трябва да може ефикасно да налага санкции, като за тази цел трябва да има инспекторат. Те не пожелаха да посочат конкретни имена, тъй като това е право на министър-председателя.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа