Цачева получи и фонограмата от разговора Първанов-Дянков

Парламентарният секретар на президента Бойко Радоев занесе лично на председателя на парламента Цецка Цачева аудио диск с фонограмата и копия от суровия и обработения вариант на стенограмата от срещата между държавния глава Георги Първанов и финансовия министър Симеон Дянков, предаде репортер на БГНЕС.
Около 11.30 ч. Радоев взе поисканото от председателя на Народното събрание копие на стенограмата и звуков запис от разговора и напусна сградата на президентството, за да ги занесе на Цачева. Всяка страница от двата екземпляра на стенограмата е с печат на президентската институция и подписан от главния секретар на президента. Дискът със звуковия запис на разговора и плика, в който се съхранява всичко, което Цачева получи, също са подписани и подпечатани. Медиите също получиха копие от фонограмата на разговора срещу подпис на репортера, който е взел материала.
БГНЕС припомня, че в края на миналата седмица избухна остър спор между президента Първанов и правителството по повод разпространената от прессекретариата на държавния глава стенограма от срещата между държавния глава и финансовия министър. Управляващите обвиниха Георги Първанов в нарушаване на Конституцията на страната. С нарочно писмо, заведено под № 0500657, от 5 март т. г. председателят на парламента Цецка Цачева изиска, с молба от президента Георги Първанов да бъде предоставено на НС, подписано официално заверено копие от текста на проведения разговор на 5 март между президента и Симеон Дянков. В същото писмо е поискан и запис на звуков носител от същата среща. Тя е помолила президента да я уведоми също имал ли е предварителното съгласие на вицепремиера Симеон Дянков за огласяването на съдържанието на проведения разговор на официалната страница на държавния глава и на страниците на електронните медии. По Конституция президентът олицетворява единственото на нацията и е призван да има функция по балансиране на политическите процеси, коментира в събота Цачева. По думите й трябва да се изясняват обстоятелствата, точните факти и задължението на всички институции при спазване текстовете на Конституцията, както на всички останали норми в действащото законодателство. Като председател на НС моя кауза е държавността да бъде такава, каквато е разписана в Конституцията, добави тя. Официалното становище на НС по казуса ще бъде предоставено публично, когато то бъде взето по предвидения в Конституцията ред.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа