Здравната вноска се увеличава с 2% след 1 април

Соня Стамболийска
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Правителството ще предложи здравната осигуровка да бъде увеличена от 8 на 10% след 1 април, с което ще се влеят допълнителни средства в системата на здравеопазването. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов след среща с представители на съсловните организации, на която присъстваха министрите на финансите и здравеопазването Симеон Дянков и Божидар Нанев. Премиерът обяви, че утре по време на заседание на Министерския съвет ще бъде предложено да се повиши здравната вноска от 8 на 10%. „В момента тя е най-ниската в Европа“, коментира Борисов. Той добави, че на заседанието на правителството ще бъде взето и решение за отблокиране на 350 млн. лева от резерва на НЗОК, които ще бъдат предоставени допълнително на здравната каса. Тези средства ще преминат като приходи директно в сферата на здравеопазването. От Министерството на здравеопазването обявиха, че средствата ще дойдат от увеличението на здравната вноска. Промените ще бъдат направени в Закона за бюджета на здравната каса. Предвижда се цялата 10% вноска да отива в НЗОК, като тя ще се поделя в съотношение 40:60 между работник и работодател. От МЗ съобщиха още, че увеличението на здравната вноска не отменя намеренията на правителството за промени в здравноосигурителния модел на страната. Правителството ще предприеме и необходимите законодателни промени, с които ще възстанови дейността по позитивния лекарствен списък и състава на комисията отново към НЗОК. „От първи юли се разширява списъкът така, че ние ще плащаме със 70 млн. лева повече“, коментира Борисов. По отношение на превеждането на средствата на лекарите премиерът обясни, че оттук нататък то ще бъде редовно, но няма да спират и проверките заради протестите на лекарите. Вчера НЗОК преведе към районните здравноосигурителни каси 11 млн. лева, които трябва да бъдат изплатени на общопрактикуващите лекари, които ще покрият извършените дейности през януари, съобщиха от касата. Плащанията към останалите изпълнители на медицинска помощ ще бъдат направени до края на седмицата.
Според директора на НЗОК Жени Начева по-високата здравна вноска ще увеличи приходната част в бюджета на касата. „Много отдавна се говори, че средствата са недостатъчни, сега ще има възможност те да се увеличат“, коментира пред „Класа“ Начева. Зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Пламен Цеков от ГЕРБ коментира, че това не трябва да бъде само политическо решение. Според него в срок до април или май няма да има възможност да се случи увеличението, понеже това е процедура, която трябва да премине през парламента и да се гласува от него. „Когато се увеличава вноската за здраве, трябва да има намаление на осигурителната тежест“, обясни пред „Фокус“ депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков. От „Атака“ пък заявиха, че не трябва да се вдига здравната вноска, защото страната в момента е в период на криза и заплатите са замразени. ДПС и БСП също не одобриха решението за вдигане на вноската. Левицата излезе с декларация в подкрепа на протестите на личните лекари, от която става ясно още, че партията е против увеличаване на здравната вноска, понеже това щяло да натовари допълнително хората. БСП настоява още да бъдат отблокирани 450 млн. лева от резерва на касата, които да отидат в нейния бюджет. Според ДПС пък приложените мерки няма да доведат до повишаване на събираемостта, като дори в момента има проблеми със събираемостта на вноската от 8%. „Глупост е да вдигат вноските с още два процента и да накарат още хора да минат в сивата икономика“, коментира пред „Класа“ Нигяр Джафер от ДПС. Тя допълни, че към момента около 1 млн. и 380 хил. души са неосигурени и с подобно увеличение още повече хора ще престанат да си плащат вноските.
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов призова лекарите да преустановят започналите от вчера протести и да дадат възможност на правителството да изпълни обещанията си. „Ще стана гарант и ако кабинетът не изпълни поетите ангажименти, ще подам оставка“, каза пред „Класа“ Райчинов.

Станете почитател на Класа