Борис Велчев поиска реформа на прокуратурата

Прокуратурата в България трябва да бъде реформирана. Това каза пред журналисти главният прокурор Борис Велчев, предаде репортер на БГНЕС.
По думите на Велчев реформата трябва да бъде насочена към децентрализация на ръководството на Върховната касационна прокуратура. Според Велчев много по-ефективна би била работата на системата, ако главният прокурор упражнява контрол само върху апелативните прокурори, които от своя страна да могат да упражняват контрол върху съответните апелативни райони. Велчев припомни, че многократно е развивал тази своя идея. В момента главният прокурор контролира всички прокурори в страната, които са над 1700 души и което според Велчев е трудна задача. Тази реформа не може да стане без промени в Конституцията, обаче, подчерта главният прокурор. Според него има начини за подобряване работата и на Висшия съдебен съвет. Например, изборът на членове на съвета може да става за сметка на намаляване на политическата квота в него. Също така би могло да има два отделни съвета – един, съставен от съдии и един – от прокурори, които да заседават на общо събрание, когато трябва да се решават важни въпроси в съдебната система. Борис Велчев категорично отрече слуховете за това, че има намерение да се кандидатира за президент на предстоящите избори. Той каза, че с него не са водени разговори по този въпрос. Имам какво да правя, след като изтече мандатът ми. Смятам, че след седем години в прокуратурата ще бъда по-добър университетски преподавател, каза още главният прокурор. Той изрази надежда, че докладът на Европейския съюз през февруари ще бъде положителен за страната. Велчев допълни, че докладът е технически. Той ще отбележи ръста в борбата с измами с европейските пари, където страната има много добри статистически показатели.
Никой не смята, че Ахмед Емин е бил убит, каза главния прокурор Борис Велчев. Той обясни, че към момента не е открит мотив за смъртта на началника на кабинета на Ахмед Доган. Според главния прокурор от анализа изготвен от ДАНС, държавното обвинение очаква по-пълна картина за евентуалния мотив. Велчев счита, че разследването за смъртта на Емин е било проведено добросъвестно. Той припомни, че по делото са били разпитани 83 свидетели, като никой от тях не е разказал за странно поведение от страна на Ахмед Емин преди самоубийството. Търси се връзка между намерените при обиска на офисите на Алексей Петров документи на ДАНС и "изгубените" от Сергей Станишев документи на Агенцията.
Прокуратурата ще проверява социални домове за деца. Това пък съобщи заместник-главният прокурор Галина Тонева. За проверката вече е подписана заповед от главния прокурор Борис Велчев. До проверката се е стигнало след среща на представители на Българския хелзинкски комитет в прокуратурата. Неправителствената организация е предоставила данни, че в някои домове има висока смъртност на деца. Именно по тази причина е назначена проверката, която ще приключи до два месеца. Заповедта на главния прокурор за проверката е препратена на 17 окръжни прокуратури в страната. Ще бъдат проверени над 20 социални домове, където са настанени деца в неравностойно положение. Проверките ще се извършват освен от прокурор и представител на Българския хелзинкски комитет, но и от лекари, психолози и други експерти. По представените от комитета данни 10 – 12 са рисковете социални домове. В един от тях смъртните случаи за последните две години са десет, а в друг през последните три години смъртните случаи сред питомците на домове са пет. Именно по тази причина е и разпоредената вече проверка.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа