Увеличават здравната вноска с 2% от 1 април

Соня Стамболийска
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

От 1 април здравноосигурителната вноска се увеличава с 2%. Това реши вчера правителството, като гласува промяна в Закона за бюджета на НЗОК. „Увеличението на вноската от 8 на 10% ще бъде трудно и непопулярно решение, но това е важно да стане сега“, коментира министърът на финансите Симеон Дянков. Той обясни, че повишаването на вноската е било планирано за началото на 2011 г., но тази мярка е предприета по-рано заради кризата, нетърпението на лекари и пациенти и за да се подобрят здравните услуги. Дянков припомни, че средната вноска за здравеопазване в ЕС е 6,3% от БВП, докато у нас - 4,2% от БВП. Министърът определи повишаването на вноската като необходимост, за да не се навлезе в допълнителен бюджетен дефицит. Той бе категоричен, че тази промяна на закона ще бъде одобрена от парламента. На въпрос дали и вноската за държавата ще се увеличи на 10% за хората, които осигурява тя, финансовият министър отговори: „По този въпрос все още се работи.“ От МС и от здравното министерство съобщиха обаче, че не се предвижда изменение в държавните трансфери към НЗОК, които са определени в Закона за държавния бюджет за 2010 г. и в Закона за държавното обществено осигуряване. С увеличението на здравната вноска от 2% ще бъдат натоварени само бизнесът и работещите. Тя ще се разпределя в съотношение 60:40 между работодател и работник. От повишаването на осигуровките в бюджета на НЗОК ще влязат 300 млн. лева. От тях 249 млн. лева ще се използват за болничната помощ, 11 млн. лева за първичната извънболнична медицинска помощ, а 12 млн. лева за специализираната. Чрез законопроекта за бюджета на НЗОК се предлага и изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманна медицина, според което здравната каса ще определя нивото на реимбурсация на лекарствата от позитивния списък.
По-късно вчера от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заявиха, че прекратяват протестите от днес, но остават в стачна готовност. Председателят на сдружението д-р Любомир Киров обяви, че основното искане на лекарите за изплащане на средствата е изпълнено, но остават в сила няколко други искания, които трябва да бъдат изпълнени в близките дни. Лекарите искат да се върне член 102 в Закона за лечебните заведения, свързан с преференции при наемането на кабинети, както и да не се приемат предложенията на НЗОК за промени в Наредбата за профилактични прегледи и диспансеризация. Киров коментира още, че остава отворен и въпросът НЗОК да увеличи регулативните стандарти за назначаването на изследвания и консултации. Семейни лекари изразиха притеснението си и от липсата на млади специалисти, които искат да работят в тяхната област. От сдружението заявиха, че близо седем години нито един завършил лекар не е станал общопрактикуващ.



КНСБ може да обжалва във ВАС

Увеличаването на здравната вноска с 2% не е обсъждано в Националния съвет за тристранно сътрудничество и най-вероятно екипът на КНСБ ще внесе жалба във Върховния административен съд срещу решението на правителството. Това заяви вчера в Хасково президентът на синдиката д-р Желязко Христов. Той добави, че в условия на криза не е време за увеличаване на вноската. „Трудно ще бъдат убедени работниците, че трябва да бъде увеличена здравната вноска от 1 април, при положение че миналогодишното увеличение стои във фискалния резерв“, допълни Христов.

Станете почитател на Класа