Иван Костов: Името ми е синоним на реформи

Аз си мисля, че името ми е синоним на реформи – решителни и смели на финансово и икономическо стабилизиране на страната. Това заяви председателят на ДСБ Иван Костов по повод думите на президента, че премиерът Борисов се е превърнал в заложник на костовизацията, предаде репортер на БГНЕС.
Според Костов, изявленията на държавния глава за него не си заслужават да бъдат коментирани, защото се отнасят до неща от миналото, които по никакъв начин няма да решат проблемите на страната. Той увери, че не изпитва притеснения от искането на Първанов за отварянето на икономическите досиета на прехода. По негово мнение, всичко по този въпрос е ясно и проверено. Костов коментира още, че отляво на "Беловодски път" се виждат резултатите от програмата "Петрол срещу храни". Той запита къде е досието на Захари Захариев, който си е направил там помпозен офис. В отговор на вчерашния коментар на президента Първанов, тъмносиният лидер каза още, че фондацията “Бъдеще за България” е осъществила огромна благотворителна дейност, която няма нищо общо със семейството му. “Нека да извадят папките на олигарсите”, призова той.
От ДСБ днес предложиха втори пакет от мерки за борба с кризата. “Кой е като ГЕРБ - отвсякъде им се дават идеи и те трябва само да избират”, коментира той. Според Костов, приватизацията на държавни миноритарни дялове няма да даде средства на бюджета. Това негово мнение е във връзка с антикризисната мярка на вицепремиера Симеон Дянков за продажбата на дялове. Съгласно закона, 100% от приходите от приватизация отиват в Сребърния фонд, където не могат да се ползват доста време. “Това не дава средства на бюджета. Няма спешен антикризисен и фискален ефект” смята лидерът на тъмносините. От друга страна добър ефект върху бизнеса според ДСБ, ще даде създаването на публичен регистър на безспорните и изискуеми задължения на министерствата и другите държавни възложители към фирмите. Размерът на задълженията до този момент е над 1.5 млрд. лева, за което от партията на Костов винят Тройната коалиция. Фирмите ще могат да продават тези вземания, когато купувачът е обявен в публичен регистър. От ДСБ смятат, че трябва да се прекрати финансовото участие на държавата в проекти, които имат прокризисен ефект – АЕЦ “Белене”, “Южен поток” и “Бургас – Александруполис”.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа