Прокуратурата води 25 производства срещу чиновници

25 производства срещу чиновници за злоупотреби с европейски средства води прокуратурата. Това отчете Ангелина Митова, ръководител на специализираното звено за борба с измамите с европейски средства, предаде репортер на БГНЕС.
Производствата са срещу длъжностни лица на различни нива в структурите, отговарящи за европарите. Разследване на най-високо ниво е свързано с ръководител на САПАРД. Производствата са свързани с почти всички програми свързани с европари, посочи още Митова. Тя отчете, че миналата година 40 – 50 прокурори от спец звеното са работили по общо 1900 преписки, свързани със злоупотреби с европари.
От месец юли миналата година, когато прокурор Митова е поела звеното до март тази година общо 168 акта е внесло в съда специализираното звено, стана известно на пресконференцията. 272 са преписките на звеното свързани със системата за единно плащане на площ. 69 са досъдебните производства по програма САПАРД. 8 прокурора и 10 разследващи полицаи работят в спецзвеното към Софийска градска прокуратура, съобщи неговият ръководител заместник-градският прокурор Божидар Джамбазов. Общо по 436 преписки и 123 досъдебни производства е работило звеното към СГП. Средната натовареност на прокурор е била работа по 83 преписки и 21 досъдебни производства.
По 76 дела и 110 преписки са работили пет прокурори от звеното към Софийската районна прокуратура, отчете Александър Налбантов. Той съобщи, че има 17 внесени в съда дела. В същото време в резултат на споразумения са възстановени 160 хиляди лева по програма “Леонардо да Винчи”, отчете Налбантов. Той припомни, че СРС е произнесла присъда срещу Асен Друмев, бившия шеф на ДФ “Земеделие”. Съдът е уважил и гражданския иск от страна на фонда за около 500 хиляди лева.
И прокурор Джамбазов, и Налбантов отчетоха, че тяхната работа е натоварена. Много често в прокуратурата постъпват сигнали за евентуални нередности по различни проекти, финансирани от европейски програми. Двамата прокурори бяха категорични, че ако контролните работи си свършват работата, прокурорите ще могат в рамките на дни да се произнасят дали има престъпление, свързано с евросредства. Ангелина Митова изрази увереност, че ще бъде променен Наказателния кодекс и ще се налагат по-тежки наказания за престъпления, свързани с европейски фондове. Митова добави, че ще бъде улеснена работата на спецзвеното, когато материалите по ОЛАФ могат да бъдат ползвани директно от звеното, а не да се искат специални съдебни поръчки.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа