Аню Ангелов: Трябва компенсации за военнослужещите заради здравните вноски

Министърът на отбраната Аню Ангелов не се притеснява от идеята на финансовия министър Симеон Дянков здравните осигуровки на държавните служители, сред които са и военнослужещите, да бъдат плащани от тях самите, вместо от държавата, каквато е практиката в момента.
"Нищо не е факт, докато не се приеме от правителството ... Средствата за здравно и социално осигуряване на военнослужещите и на националните служби на министерството на отбраната се превеждат директно от министерството на финансите. Ако министерството на финансите е решило част от тези средства да бъдат вземани от военнослужещите и цивилните служители, това трябва да бъде едно и също за всички сфери, ако е взело такова решение, но това не е решение на министерството на финансите. Това е една идея на министъра на финансите. от морална гледна точка аз донякъде я подкрепям, но искам да се знае, че трябва да има компенсации за реализирането евентуално на тази идея в бъдеще", посочи Ангелов.
В министерството на отбраната ще се пести и това става ясно от думите на Аню Ангелов по отношение на сделките за модернизация. В доклад до премиера Бойко Борисов министерството предлага предоговаряне на сделките - купуването на самолети, корвети, хеликоптери не е било обезпечено с необходимите пари, посочи министърът. Подопечното му ведомство може да се откаже от доставка на хеликоптери по договора с "Юрокоптер" на стойност 358 млн. евро. Договорът бе сключен през 2005 г., като България трябваше да получава по 3 хеликоптера на година, а сделката бе гарантирана с депозит във френска банка. Тогава "Сосиете Женерал" плати 249 млн. евро, т. е. 60% от стойността на сделката, на "Юрокоптер", за да се гарантира, че ще има договореност. "Аз съм поставен между чука и наковалнята. Ако реша да прекратя този договор, това означава 60% платени, хеликоптери няма. Търсим възможности, инструменти с министерството на финансите как да стане това разплащане, в това число и с отказ на определено количество хеликоптери, които може да ги откажем, и шестдесетте процента от стойността на тези хеликоптери да бъде прехвърлена за покриване на плащанията през 2009 и 2010 г.", посочи министърът на отбраната. Информация на БНР.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа