Иван Костов: Централен регистър на задълженията ще даде сигурност на фирмите

Предлагаме да се създаде централен регистър на безспорните и изискуеми задължения на министерствата и другите държавни възложители към фирмите, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов по БНТ.
Според него размерът на задълженията до този момент е над 1.5 млрд. лева, за което вина носи предишното управление. Но при този регистър ще стане ясно кога държавата ще се разплати с фирмите и те ще имат сигурност, че ще си получат парите. Това ще бъде и тяхната гаранция пред фирмите, каза Костов. Вероятно се налагат сурови мерки за хората, но бих искал да се приложат бързо щадящите мерки, заяви лидерът на ДСБ. Според него правителството ще излезе от кризата, когато даде новите приоритети. Това да закопаеш в една локва стотици милиони лева е прокризисен елемент. Инвестицията в автомагистралите е антикризисна, заяви Костов. Има и още два проекта – срокът на панелните сгради започва да изтича – те трябва да бъдат санирани. Европа дава пари за това – то е нещо важно и ще спаси строителния сектор, каза Костов. Според него същото трябва да се направи и за повишаване на енергийната ефективност – да се спрат тези големи разхищения.
По думите на съпредседателя на Синята коалиция президентът се опитва да си създаде две писти след мандата си. Готви си една писта като Шрьодер - застава зад руските проекти и интереси – това беше пътят на германския канцлер. Затова той е толкова агресивен срещу финансовия министър, който казва, че държавата не може да даде пари за Белене, каза Костов. Втората писта е, че иска да се върне в политиката. Това може да стане по два начина, според Костов – единият е да направи нова партия или да оглави БСП. Иван Костов заяви, че няма как да го притеснява призивът на Първанов да се видят дарителите на фондации, защото за „Бъдеще за България“ всички дарители са открити. Има безусловен член на Конституцията, че не може да бъде записван човек – нека каже президентът на какво законово основание има право да прави запис на срещи. И в това е цялата работа, според лидера на ДСБ. /БГНЕС/

Станете почитател на Класа