Цветанов: Няма съдебна воля за борба с престъпността и корупцията

Днес мога смело да кажа, че няма съдебна воля за борба с организираната престъпност и корупцията. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.
Цветанов коментира, че тази битка не е работа само на МВР, а и на неправителствения сектор и на всички, които имат отношение към нея. “Видяхме как се преразпределят, как се пазарят постове в ВСС”, коментира той. По думите му, съдебната система в България не е на ниво, като той обясни това с факта, че арестуваните за злоупотребите по САПАРД вече имат присъди в Германия, а в България още не. Вицепремиерът отбеляза, че у нас организираната престъпност и корупцията са влезли в трайна връзка с местната и изпълнителната власт. Той даде за пример задържания Марчело Джотолов, който участваше в предизборния щаб на кмета на Несебър през 2007 година. “Това не е ли срастване на организираната престъпност с местната власт", запита риторично Цветанов.
Темата на днешната конференция беше българският пример в борбата с организираната престъпност и корупцията в Европа. "Проблемът обаче е, че ние не можем да дадем добрите практики, които България е прилагала през последите години, защото ако дадем тези практики като един добър резултат - това означава, че искаме да въвлечем и Европа към корупционни практики, срастване на организираната престъпност и корупцията", призна Цветанов. Той констатира, че днес у нас няма осъдени по висшите етажи на властта, които са част от корупционните схеми. "Най-големият проблем в страната е, че организираната престъпност срасна с всички корупционни практики и влезе осезаемо и трайно в местната и изпълнителната власт", смята Цветанов. "Днес има политическа воля, но мога смело да кажа, че няма съдебна воля за борба срещу организираната престъпност и корупцията”, подчерта министърът, като припомни, че е един от организаторите на “Октопода” беше Алексей Петров, съветник в ДАНС. Именно тези проблеми, според Цветанов, налагат да се проведе реална съдебна реформа. "Цялата съдебна реформа, която е правена през последните години, е била само и единствено за политическа недосегаемост на всички, които са участвали в управлението през последните 20 години", обяви Цветанов.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа