КНСБ е в стачна готовност заради обсъжданите от МФ финансови мерки

Ръководството на КНСБ категорично отхвърля опитите на правителството чрез т. нар. мерки за ограничаване на дефицита по консолидираната фискална рамка да прехвърля тежестта от икономическата криза в страната върху работници, пенсионери, държавни и общински служители. Това се казва в декларация на синдиката, изпратена до БГНЕС.
Ръководството на КНСБ категорично не приема придобилите публичност и обсъждани в Министерството на финансите мерки за ограничаване на дефицита. Те са предпоставка за грубо посегателство върху основни граждански и трудови права, гарантирани чрез Европейската социална харта, Конституцията на Република България, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и редица други международни и български закони и нормативни актове. “Заклеймяваме този стил на едностранно разработване и предлагане от страна на отделни представители на правителството на мерки и идеи, които не са обсъждани на официалните преговори между синдикати, работодатели и правителство. Считаме ги за вредни и опасни за социалния мир в страната”, се казва в декларацията. По този начин се обезсмислят сегашните усилия на националнопредставителните работодателски и синдикални организации за разработване на конкретни антикризисни мерки за стимулиране на бизнеса и осигуряване на свеж финансов ресурс, смятат от КНСБ.
Ръководството на КНСБ заявява, че няма да допусне ново, поредно изземване от доходите на хората на наемния труд и пенсионерите, ограничаване правата на майките, военнослужещите, полицаите и безработните. КНСБ започва допитване до своите синдикални структури, до гражданите на България за провеждане на синдикални и граждански протестни и стачни действия в защита на техните интереси.
БГНЕС припомня, че по-рано днес от пресцентъра на МФ обявиха, че приписваните антикризисни мерки на правителството не отговарят на истината. “Документът", който медиите цитират, не съществува и не е бил обсъждан. Това е опит да се създаде допълнително напрежение в условията на криза и да се провокират различни обществени слоеве, които са най-чувствителните от обществото, заявиха от финансовата институция. От там казаха още, че до края на седмицата пакетът от мерки ще бъде представен на министър-председателя, след което ще бъде внесен за обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество, насрочен за понеделник. Проектът на документ ще бъде оповестен на широката общественост, едва след като бъде внимателно и коректно съгласуван със социалните партньори.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа