България ще бъде свободна от ГМО

България ще бъде свободна от ГМО, решиха депутатите при гласуването на инфарктните членове 79 и 80 от Закона за ГМО, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
След предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев, депутатите приеха забраната за отглеждане и освобождаване в околната среда на ГМО в следните територии: в границите на защитените територии по Закона за защитените територии и в границите на защитените зони от Националната екологична зона по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Това ще важи за отстояния по-малко от 30 километра от границите на териториите, на отстояние по-малко от 10 километра от стационарни пчелини, регистрирани по реда на Закона за пчеларството, на отстояние по-малко от 7 км от площи с биологичен начин на производство на селскостопанска продукция и на отстояния по-малко от посочените в приложение 2 на закона по отношение на площи с традиционен начин на производство. Депутатите запазиха текста на съществуващия член 79.
Природозащитниците няма защо да се притесняват, аз съм напълно удовлетворен, защото законът стана още по-строг, засили се и защитата от ГМО на нашето традиционно производството и на биоразнообразието, заяви Лъчезар Тошев. Смятам, че с гласуването на текста, който предложих, въпросът се решава, тъй като в член 80 се налага териториална забрана както за освобождаване в околната среда на ГМО при изпитания на сортове, така и за отглеждане на ГМО, когато се пускат на пазара, допълни Тошев. Той подчерта, че е постигната пълна забрана за ГМО като допълнително са разширили забраните около териториите с пчелините и около терените за биоземеделие. Член 79 остава в стария си вид, тоест забранява се освобождаване в околната среда и пускането на пазара на ГМО разновидности на маслодайната роза, тютюна, пшеницата, лозята, плодовете и зеленчуците. На въпрос как се промени позицията на ГЕРБ Тошев отговори лаконично: “С дискусии очевидно”. Той е убеден, че общественото мнение в България също изигра роля и с мнозинство от 97% отхвърли ГМО преди депутатите.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа