Попова: За успешна реформа в правораздаването е нужна политическа воля

Министърът на правосъдието Маргарита Попова се срещна днес с министъра на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман, който е на двудневно посещение у нас по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, информират от правосъдното министерство.
Министър Попова и министър Херман обсъдиха сътрудничеството между двете държави в сферата на правосъдието и съвместните проекти и инициативи, свързани с работата на магистратите и правоохранителните органи. Ефектът от взаимната ни работа в сферата на правосъдието не е толкова видим, както в други области, но е от изключително значение, подчерта министър Херман. Според него развитието на ЕС в контекста на темата “Шенген” поставя пред България важния въпрос за осъществяването на силна правна политика. По отношение на законодателните инициативи министър Херман прояви подчертан интерес към промените в НПК, предложени от екипа на министър Попова и одобрени от правителството, както и от последвалите дискусии и обсъждането на измененията в Народното събрание. Положителна експертиза по проекта вече представи министерството на правосъдието на Бавария.
“Липсата на политическа воля в последните години не даде възможност наказателният процес да бъде оптимизиран, въпреки изричните препоръки на европейските ни партньори след присъединяването ни към ЕС”, подчерта министър Попова след преглед на основните идеи за деформализиране на наказателния процес. Според нея за успешна реформа в правораздаването е нужна политическа воля с ясни послания, но промяна не може да бъде осъществена без съгласието и участието на съдебната система. “Имате важна, тежка и амбициозна програма, но тя е нужна, защото в правовата държава хората трябва да имат респект от институциите и да са сигурни в защитата и на обвиняемите, но и на пострадалите”, обяви министър Херман. Той изрази мнение, че когато правовата държава не е в състояние да отстоява силата и правомощията си, обикновеният човек започва да се съмнява в устоите на демокрацията.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа